САЩ крадат сирийски петрол и го пращат "в Израел"

САЩ крадат сирийски петрол и го пращат "в Израел"
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    25.01.2021
  • Сподели:

По-рано държавните медии в Сирия съобщиха, че 200 военнослужещи са прехвърлени към американските бази в Ал Шадади на 21 януари за бъдещо разполагане на петролното поле Омар и газовото находище Конико в съседната провинция Дейр ез Зор. Съобщава се също, че водената от САЩ военна коалиция е изпратила 40 камиона с оръжия и логистично оборудване до Хасака.

 

Съединените щати ограбват природните ресурси на Сирия, за да ги изпращат на други места, които ще се възползват от американската кражба, заяви Джей Майкъл Спрингман, бивш американски дипломат в Саудитска Арабия.

 

"Съединените американски щати придвижват войници от Ирак, който окупират, в Сирия, която продължават да окупират, за да откраднат сирийския петрол от сирийския народ и да го изпратят някъде другаде, вероятно на апартейдният субект(Израел) и други места, които ще се възползват от американската кражба на сирийски петрол ", каза американският политически коментатор и автор, цитиран от Press TV на 23 януари.

 

В отговор на съобщенията, че американските военни са прехвърлили стотици войници от Ирак в богатата на енергийни ресурси сирийска североизточна провинция Хасака, Спрингман, който беше ръководител на американското визово бюро в Джеда, Саудитска Арабия, по време на администрациите на бившите президенти Рейгън и Буш от септември 1987 г. до март 1989 г., подчерта:

 

"Това е типично за САЩ и трябва да се покаже в контраст с 25 000 войници, които бяха около Джо Байдън, когато той полагаше клетвата си, само преди няколко дни."

 

Сирийската държавна телевизионна мрежа съобщи по-рано, че на 21 януари 200 военнослужещи са прехвърлени към американските бази в град Ал Шадади на борда на хеликоптери.

 

Петролни помпи в петролното поле Рмейлане в североизточната сирийска провинция Хасака, 15 юли, 2015 година. Снимка Франс Прес, Юсеф Карвашах

 

Градът се намира на около 60 километра южно от провинциалната столица Хасака, където водената от американците коалиция е изпратила 40 камиона оръжия и логистично оборудване, според Сирийската арабска новинарска агенция (SANA), официалната медия на сирийското правителство.

 

Според репортажите, силите трябва впоследствие да бъдат разположени на нефтеното находище Омар и газовото находище Конико в съседната провинция Дейр ез-Зор, като част от текущите действия на Вашингтон, насочени към налагането на по-нататъшен контрол върху запасите от петрол в Сирия.

 

 

 

Подкрепяни от Съединените щати бойци на Сирийските демократични сили говорят по радиото на контролно-пропусквателен пункт близо до петролното находище Омар, източна Сирия. Снимка: Асошиейтед Прес, Фелипе Дана

Писателят и бивш дипломат говори за това, което описа като "неправилен подход на Съединените американски щати към външната политика".

 

"Те бяха ужасени от това, което може да се случи с техния президент, заради неговите действия и действията на Демократическата партия, както и нападенията и окупациите на чужди страни по света", каза той, позовавайки се на високата полицейска активност за деня на встъпването в длъжност на 20 януари.

Подчертавайки, че тези ходове на Вашингтон служат за пореден път да илюстрират "какво не е наред с Америка", коментаторът заключава:

 

"Джо Байдън е човек, на когото не може да се вярва. Не може да му се вярва дори от собствените му хора."

"Това, че Съединените американски щати имат сили, които окупират Германия и Япония седемдесет и пет години след Втората световна война (е показателно)", заяви той.

 

"Легитимирането на неприкрита кражба"

 

Американските военни разполагат сили и оборудване в североизточна Сирия, като Пентагонът твърди, че разполагането на войските е мярка, необходима за защита на петролните полета в района, за да не попаднат в ръцете на терористите на Даеш.

През октомври 2019 г. тогавашният президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще "държат петрола" в североизточна Сирия.

"Ще държим петрола... Искаме да държим петрола, 45 милиона долара на месец", заяви тогава Тръмп.

"Би трябвало да можем да вземем и част от него, а това, което възнамерявам да направя, може би е да сключим сделка с ExxonMobil или една от нашите страхотни компании, за да влезем там и да го направим както трябва", каза вече бившият президент на Съединените щати.

 

По това време министърът на отбраната Марк Еспър потвърди, че американските войски ще останат в източната сирийска провинция Дейр ез Зор, за да "осигурят петролните полета" срещу Ислямска държава.

Освен това се подразбира, че Сирийските демократични сили, мнозинството от кюрдските милции, които са се борили със САЩ срещу Даеш/ Ислямска държава, ще продължат да извличат печалба от петрола, произведен в района.

"Сирийските демократични сили експлоатират тези петролни находища от известно време и има свои собствени договорености с различни участници за това, на кого се продава и подобни, и ние не сме били твърде ангажирани в това", каза тогавашният военен министър, цитиран от ABC News .

Изказвайки се в Съвета за сигурност на ООН през август 2020 г., посланикът на Сирийската арабска република в организацията, Башар ал Джафари отбеляза:

 

"Американските окупационни сили, в очите на ООН и международната общност, предприеха нова стъпка за ограбване на природните ресурси на Сирия, включително сирийски нефт и газ, чрез Delta Crescent Energy."

САЩ "лишават сирийската държава и сирийския народ от основните приходи, необходими за подобряване на хуманитарната ситуация и осигуряване на нуждите за препитание и възстановяване", добави сирийският дипломат.

Politico съобщи в началото на август 2020 г., че американската компания Delta Crescent Energy LLC, в очевиден опит да "легитимира" това, което изглежда е кражба на петрола на сирийската нация, сключи тайна сделка с кюрдските власти в североизточна Сирия за разработване и износ суров петрол в региона.

 

Сделката, бе обявена от републиканския американски сенатор Линдзи Греъм на 2 август 2020 г. Той обясни, че включва модернизация на петролните кладенци в североизточна Сирия, беше обявена за нищожна от Дамаск.

 

 

 

В този понеделник, 28 октомври 2019 г., на снимката, американските сили патрулират сирийските петролни находища в източна Сирия. Но жителите на района, един от най-отдалечените и най-богатите на страната, се надяват, че фокусът на САЩ върху Източна Сирия ще донесе икономическа полза и ще премахне онова, което е останало от групата "Ислямска държава". Източник Асошиейтед Прес, Бабекхан Ахмад

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави осъди сделката между американска компания и кюрдската милиция на Сирийските демократични сили като "незаконна" и нарушение на сирийския суверенитет.

Преди опустошителната подкрепяна от САЩ гражданска война, избухнала през 2011 г. на вълната на така наречените протести на "Арабската пролет" в Близкия изток, Сирия добиваше около 380 000 барела петрол на ден.

 

 

Светлана Екименко,  Превод: СМ

Станете почитател на Класа