Отново за двойните стандарти

Отново за двойните стандарти
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    25.01.2021
  • Сподели:

Руското външно министерство призова САЩ да се справят с проблемите си и да спрат да се намесват във вътрешните работи на други държави.


Изявлението, публикувано в официалния Facebook акаунт на руското външно министерство, идва в отговор на реакцията на американското посолство в Москва във връзка с масовите неразрешени протести на поддръжници на руския опозиционер Алексей Навални, проведени тази събота в Русия, както и извън страната:


"Внимателни сме към съобщенията за протести в 38 руски града, арестите на повече от 350 мирни протестиращи и журналисти. САЩ подкрепят правото на всички хора на мирен протест и свобода на изразяване. Мерките, които Руските власти предприемат, репресират тези права ", написа Ребека Рос, говорител на посолството на САЩ.


Публикацията на руското министерство в отговор на туита на Рос гласи: „Проверихме това, което вие (от посолството на САЩ в Москва) написахте на 6 януари по време на демонстрациите във Вашингтон и превземането на Капитолия".


"Любопитното е, че не сте написали нищо. Не сте мотивирали гражданите си към мирни протести, не сте осъдили по никакъв начин убийството на петима души и арестуването на повече от 100", се казва в изявлението на руската страна.


„Джон Съливан, посланикът на САЩ в Русия, тогава нарече случилото се „престъпна агресия", а протестиращите „агресивна тълпа", продължава руското министерство.


"Цялата планета видя как тяхното правителство превърна мирния протест в „немирен ", когато полицията започна да стреля по протестиращите. И тогава правителството на САЩ нарече действията на мирните протестиращи в САЩ „атака срещу демокрацията ", добавя руското външно министерство.


Любопитно е също, че Посолството на САЩ изброи 12 руски града, включително Москва и Санкт Петербург, с площадите и улиците, на които протестиращите планираха да се съберат, уж с цел американците да избягват гореспоменатите райони.


Руското външно министерство обвини посолството, че "подробно и предварително информира на уебсайта си къде и кога са планирани неразрешените събития – което дори организаторите не са направили - а такива изчерпателни данни надхвърлят грижите за собствените му граждани в Русия и много приличат на инструкции". Явно двойните стандарти отново излизат на преден план.

Станете почитател на Класа