Италиански вестник: Европа вече не се смее на руската ваксина Sputnik V

Италиански вестник: Европа вече не се смее на руската ваксина Sputnik V
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    24.01.2021
  • Сподели:

Европейският съюз, който някога се смееше на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V, сега може да промени позицията си, тъй като е изправен пред недостиг на антидоти от Pfizer, информира италианският всекидневник Libero.


Вестникът припомня „Когато президентът на Русия Владимир Путин обяви на 11 август, че Русия е регистрирала първата в света ваксина срещу covid-19, европейската левица не загуби нито минута, за да я атакува. По-конкретно, тя разчиташе на негативното мнение на някои експерти, публикувано в списание Nature и пренебрегна обещаващите и следователно неудобни резултати, публикувано от друго престижно списание в областта, The Lancet", подчертава Либеро. Прогресистките също се подиграха с името на антидота, като наричаха Путин „чудовище", след като една от дъщерите му беше ваксинирана със Sputnik V.


Сега Руският фонд за директни инвестиции (RDIF) кандидатства за регистрация на ваксината в Европейския съюз и органът очаква процесът на разглеждане да започне през февруари. В допълнение, RDIF потвърди, че във вторник експерти от Европейската агенция по лекарствата (EMA) са направили научен преглед за разработчиците на ваксини в Изследователския център Гамалея в Москва. Повече от двадесет международни експерти и учени присъстваха на срещата.


Междувременно лекарството вече е одобрено "в половината свят", подчертава италианската медия, като изброява държави като Аржентина, Боливия, Венецуела, Парагвай, Алжир, Палестина, Беларус, Туркменистан, ОАЕ и Турция. Сърбия, която до момента си е осигурила общо 2 милиона дози, получи първата партида още на 30 декември. А унгарските здравни власти вече издадоха одобрение на Sputnik V.


И накрая, Libero подчертава, че руската ваксина досега е показала по-голяма от 90% ефективност, по-евтина е от тази на Pfizer и Moderna и може да се съхранява при плюс 2-8 градуса, а не при -70 и -20 градуса. Освен това, според руски експерти, лекарството дава по-силен и траен имунен отговор, тъй като използва два различни човешки аденовирусни вектора, а не само един, а ваксинираните първи доброволци, поддържат имунитет вече 9 месеца, посочва вестникът.

Станете почитател на Класа