Магнат предлага милион долара за отговор на тревожещ го въпрос

Магнат предлага милион долара за отговор на тревожещ го въпрос
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    24.01.2021
  • Сподели:

Успешен бизнесмен от Лас Вегас (Невада, САЩ) е готов да даде близо милион долара на трима души, които могат да отговорят на един въпрос, който го тревожи, въпреки че има определени изисквания, които трябва да бъдат изпълнени.


Робърт Бигелоу, 75-годишен милиардер, натрупал своето богатство на пазара на недвижими имоти, управлява хотелски и аерокосмически бизнес. От ранна възраст магнатът проявява постоянен интерес към „аномални събития", съобщава The New York Times.


Състоянието му позволява да финансира авиокосмически компании, за да преследва своите интереси, като проектиране и изграждане на надуваеми местообитания за астронавтите на НАСА и за изследване на извънземни цивилизации и НЛО.


В случая обаче финансовото предложение на Бигелоу е свързано с изследването на живота след смъртта. През юни 2020 г. той основава Института за изследване на съзнанието Bigelow (BICS).


Новият му проект е вдъхновен отчасти от смъртта на съпругата му Даян Мона Бигелоу, починала през февруари миналата година от заболяване на костния мозък и левкемия. Интересът му към съзнанието нараства, след като синът му Род Лий се самоубива през 1992 г. Внукът му, също е отнел живота си няколко години по-късно.


Сега институтът BICS стартира конкурс за онези, които могат да отговорят дали съществува „възможност за оцеляване на човешкото съзнание отвъд телесната смърт". Всички видове сериозни и опитни изследователи могат да участват в процеса на кандидатстване, отворен до 28 февруари.


За учени в областта на неврологията и психологията, е възможно да представят теза от 25 000 думи по темата до 1 август. Победителят ще бъде обявен на 1 ноември. Първото място ще получи 500 000 долара, второто 300 000 и третото 150 000.


Бигелоу каза, че „има представа за това какви биха могли да бъдат най-добрите доказателства, но би било вредно това да се каже сега".

Станете почитател на Класа