Защо Байдън реши да се разбере с Русия по СТАРТ?

Защо Байдън реши да се разбере с Русия по СТАРТ?
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.01.2021
  • Сподели:

Новото ръководство на Белия дом и Пентагона направи рязък завой в проточилата се история със спасяването на договора СТАРТ-3 за намаляване на настъпателните оръжия. След като Тръмп практически погреба ядрения договор с Русия, екипът на Байдън обеща да го удължи - и то не за една година, както Москва предложи като компромис, а за пет години наведнъж. Какво накара новото правителство във Вашингтон да промени подхода си към основния въпрос за международната сигурност?

 

В четвъртък вечерта по американско време стана известно: съветникът на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан възнамерява да предаде на руския посланик Анатолий Антонов предложение за удължаване на Договора за стратегическите настъпателни въоръжения (ДСНВ или СТАРТ-3) за петгодишен период. Джен Псаки, новият прессекретар на Белия дом, обяви същото предложение.

 

Москва реагира на съобщения от Вашингтон с предпазлив оптимизъм. Кремъл приветства политическата воля на Вашингтон за удължаване на СТАРТ-3, но всичко зависи от подробностите на това предложение, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент. По-рано руското външно министерство призова новата администрация на САЩ да подходи към диалога по-конструктивно, тъй като предишният екип "системно и целенасочено участва в унищожаването на договорните режими".

 

Администрацията на Доналд Тръмп нарочно отлагаше удължаването на този основен договор за ядрената сигурност. Както знаете, споразумението, подписано през 2011 г. за период от десет години, изтича на 5 февруари. Съгласно условията си то може да бъде удължено с още половин десетилетие, до 2026 г.

Но не беше възможно да се постигне разбирателство с оттеглящия се екип на Белия дом по подновяването на споразумението, дори след като Москва направи отстъпки на Вашингтон. По-рано руската страна се съгласи да удължи СТАРТ-3 с една година вместо с пет и демонстрира готовността си да замрази всички ядрени заряди за период от една година. Администрацията на Тръмп обаче постави друго условие - взаимни проверки за спазване на мораториума (инспекции и т.н.), с което Москва не се е съгласила.

 

Освен това Вашингтон многократно е настоявал за трансформацията на двустранното споразумение СТАРТ-3 в тристранно, с участието на Китай. Това е трудно изпълнимо условие, тъй като Пекин, чийто ядрен арсенал е значително по-малък от руския и американския, не иска да се натоварва с никакви ограничения.

 

В петък външното министерство на КНР припомни позицията на страната по въпроса за ядрените оръжия - Китай се придържа към отбранителна стратегия и планира да запази "минимално възможния" арсенал от атомни оръжия, който никога няма да използва първи. Формално изявлението се отнася до друго споразумение - Договора за забрана на ядреното оръжие от 2017 г., който влезе в сила през октомври 2020 г. Този документ е приет с подкрепата на 122 държави-членки на ООН, но без участието на ядрения клуб: САЩ, Русия, Великобритания, Франция и самия Китай. Настоящото изявление на Пекин може да се разглежда и в контекста на СТАРТ-3: Китай, както и преди, се придържа към собствената си ядрена стратегия извън рамките на международните споразумения.

 

От друга страна, Вашингтон, веднага след като демократите дойдоха на власт, започна да променя линията си на поведение. Предложението на съветника за национална сигурност на Съливан не беше изненада. Миналата сряда кандидатът за шеф на Пентагона Лойд Остин отбеляза, че удължаването на СТАРТ е в интерес на националната сигурност на САЩ. Ръководителят на пресслужбата на Пентагона Джон Кирби отбеляза, че удължаването на договора дава време на Русия и САЩ да разработят нови споразумения.

 

От друга страна, едновременно с предложението за удължаване на СТАРТ-3, Вашингтон обяви някои ответни мерки срещу Москва за нейните "безразсъдни и агресивни действия". Според “Вашингтон Пост” Байдън възнамерява да поиска от новия директор на Националното разузнаване Аврил Хайнс доклад за предполагаемата намеса на Русия на изборите през 2020 г. Освен това Белият дом е поискал разузнавателни данни за предполагаеми плащания от Русия на талибаните за убийствата на американски войници в Афганистан и за неотдавнашните кибератаки срещу американските правителствени агенции, които се приписват на руски хакери.

 

При всеки случай заявеното от Вашингтон намерение СТАРТ-3 да се спаси изглежда като положителен сигнал, казват експертите. Това решение обаче трябва да се разглежда в общия контекст на “анти-Тръмп” решенията на Байдън смята Станислав Ткаченко, експерт на Валдайския клуб, професор на Държавния университет в Санкт Петербург. „Не може да се каже, че позицията на новата администрация на САЩ е оригинална. Тя просто започна да коригира напълно погрешната позиция на бившия президент Тръмп. Това, наред с други неща, е причината за завръщането на САЩ към Парижките климатични споразумения и към Световната здравна организация “, казва Ткаченко.

 

Според експерта сега очевидно това споразумение наистина ще бъде удължено. „Вярвам, че контролът върху ядрените оръжия ще остане през следващите пет години“, подчерта Ткаченко.

 

„Изявлението на новата администрация звучи много примамливо“, каза на свой ред Алексей Леонков, военен експерт и редактор на списание „Арсенал на Отечеството“. Експертът обаче изразява скептицизъм, че споразумението ще бъде удължено в оставащото време. „Остават две седмици до изтичането на договора СТАРТ-3 - на 5 февруари той ще престане да съществува. За да се удължи, е необходимо да се срещнат работещи комисии, да се разработи съвместен меморандум, който да потвърди намерението на САЩ да удължат споразумението без предварителни условия. Не мисля, че наистина ще се случи “, каза Леонков.

 

Както обясни събеседникът, СТАРТ е само един от трите договора, които определят международната сигурност заедно с Договора за премахването на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) и Договора за Откритото небе (ДОН). "Тези договори бяха отменени от Доналд Тръмп и администрацията на Байдън не казва нищо за бъдещата им съдба”, смята експерта.

 

Леонков отбеляза: „Освен това има интересен обществен сблъсък: от една страна, Съединените щати изразяват готовността си да удължат споразумението, от друга, условията му могат да бъдат променени по всяко време“.

 

Експертът обяснява, че е възможно да се очакват нови претенции от САЩ срещу Русия: да се забранят хиперзвуковите оръжия, междуконтиненталната крилата ракета "Буревестник" или ядрените торпеда "Посейдон", каквито САЩ все още не могат да създадат.

 

„Освен това е необходимо да се разбере, че договорът за СНВ-3 не взема предвид ядрените арсенали на Великобритания и Франция. Сега те са под единна администрация, която се оглавява от Америка “, припомня военният експерт.

 

В контекста на СТАРТ-3 китайският фактор също остава важен. Отказът на новия президент на САЩ да включи Пекин в процеса на удължаване на договора СТАРТ-3 не означава, че въпросът за контрола върху китайските настъпателни оръжия е решен и премахнат от американския дневен ред, убеден е Ткаченко.

 

„Но позицията на Байдън по отношение на Китай ще бъде много по-сложна от тази на Тръмп, който вижда света черно-бял. Китай е важен за Америка като член на глобалната икономическа система. Без него американските инвеститори ще обеднеят и ще загубят влияние. Следователно около Китай ще бъдат създадени ешелони на отбраната, военният компонент ще се увеличи, но в същото време Байдън ще се опита да поддържа сегашното ниво на търговски отношения с тази държава “, смята експертът.

 

„Освен това е важно, че Русия се отказа от натиск спрямо Китай да участва в СТАРТ. Всъщност, защо да вадим кестени от огъня за американците? Позицията ни, че Китай е суверенна държава, която сама ще реши как да отговори на американското предложение, не се е променила “, обясни Ткаченко, като отбеляза, че тъй като броят на оръжията на Китай е по-малък от този на Русия и САЩ, е все още твърде рано да се включва като равноправен партньор за такива преговори.

 

Леонков също смята, че изявлението на новата американска администрация може да е свързано с желанието на демократите, дошли на власт, да възстановят икономическите отношения с Китай. „Възможното удължаване на СТАРТ-3 без предварителни условия кара Пекин да разбере, че няма да бъде притискан по този въпрос. Като цяло Америка вече не е загрижена от настъпателните му оръжия, защото демократите винаги са си сътрудничили с Китай и сега искат, на първо място, да сложат край на търговските войни, които Тръмп активно води с него. Една от причините за това са загубите на Американско-китайския бизнес-съвет, в който членуват най-големите американски транснационални корпорации “, обясни експертът.

 

За Русия тези сигнали за евентуално помирение на Вашингтон и Пекин не са много добри сигнал, отбеляза Леонков. „Така Китай вече не е враг номер едно за САЩ. Сега от двата основни врага на Америка - Китай и Русия - остава само Русия и няколко държави, които винаги са били класифицирани като терористични: например Иран и Северна Корея “, допълва източникът.

 

 

Ирина Яровая,   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа