Най-новият разузнавателен комплекс «Пеницилин»

Най-новият разузнавателен комплекс «Пеницилин»
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    24.01.2021
  • Сподели:

Въоръжените сили на Руската Федерация получиха първата партида от най-новите артилерийски разузнавателни комплекси «Пеницилин». Това съобщи на 22 януари Вячеслав Михеев, генерален директор на концерна «Вега» (част от «Роселектроник» на държавната корпорация «Ростех»).

 

Най-новият разузнавателен комплекс "Пеницилин" за първи път постъпи във въоръжените сили на РФ

 

„През декември 2020 година, в съответствие с подписания договор, първата партида беше предадена на“, цитират думите му РИА Новости.

 

С помощта на комплекса «Пеницилин» може да се осъществява търсене и откриване на огневи позиции с оръдия, минохвъргачки, РСЗО и стартови позиции на зенитни и тактически ракети, като същевременно може да се коригира стрелбата на своята артилерия. Цялото оборудване и апаратура на комплекса се разполага на базата на високопроходим камион КамАЗ.

 

Тестовете на комплекса бяха завършени през декември 2018 година.
Според авторите на американското издание на The National Interest „Пеницилин“ може да се превърне в нова сериозна заплаха за американската тежка артилерия.

 

Беше отбелязано, че комплексът е способен да засича шум и кинетична енергия, използвайки четири звуково-термични локатора, голяма стабилизационна платформа и оптикооелектронен модул.

 

В същото време детекторите на системата са толкова точни, че дори могат да засекат затваряне на врата.
В допълнение, 1B75 е оборудван с 12 камери, половината от които са камери за термовизионни. Това позволява сортиране получените данни с голяма скорост. Комплексът може да открие цел в радиус от 25 км за пет секунди и предварително да определи мястото на падение на вражески снаряди.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа