“Файзер” и британските учени: нещо не стана както трябва

“Файзер” и британските учени: нещо не стана както трябва
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    23.01.2021
  • Сподели:

“Файзер” обяви, че “преоборудва” завода си в Белгия, който произвежда ваксини за Канада.


Преди няколко дни ставаше въпрос за намаляване на доставените дози. Във вторник стана известно, че през седмицата на 25 януари ваксините изобщо няма да пристигнат в Канада.


Генерал-майор Дани Фортен, военният командир на операцията по ваксинация за канадците, заяви, че пратките за януари са намалени с 50%.

 

Доставките до Канада ще бъдат прекъснати за три до четири седмици. Проблемът ще засегне европейските страни само за една седмица. Израел успя да преговаря с “Файзер” и няма да пропусне нито една доза.

 

Израел току-що публикува пълните резултати по ваксинацията с първата доза на препарата на “Файзер”.

 

Според съобщените данни за ваксинацията сре 200 000 възрастни израелци, “Файзер” е ефективен само на 33% - около една трета от 89%, които много експерти по света прогнозираха.

 

Британски учени, които първи решиха да отложат втората доза, също започнаха да се притесняват. „Решенията относно стратегията„ една доза “са под въпрос“, казва британският учен Джон Робъртсън, който вече е писал за съмненията си по въпроса.

 

Израел спазва изцяло протокола на “Файзер”, като ваксинира с втората доза 21 дни след първата. Все още няма резултати за втората доза. Но вече е очевидно, че една доза не дава желания резултат.

 

Според клиничните изпитвания на “Файзер”, ваксината е 95% ефективна след две дози, основната доза и бустерът.

 

След клинични изпитвания “Файзер” уж е ефективен на 52% 14 дни след първата доза. Разликата може да се дължи на факта, че хората, участвали в изпитанията на “Файзер”, са били на различна възраст, докато израелската група се е състояла от възрастни хора. Разликата в размера на извадката също вероятно има значение - 20 000 доброволци на “Файзер” срещу 200 000 израелци.

 

Но британски учени, а след тях и тези в Квебек, основаващи се само на предположения, твърдят, че ефективността на първата доза ще достигне 89%.

 

Израел няма да наруши протокола, разработен от “Файзер”, така че рисковете, които правителството на Великобритания и Квебек са поели, за да забавят втората доза за неопределено време, не могат да бъдат изчислени.

Израелските резултати вече потвърждават, че възрастните хора не получават адекватна защита от вируса в периода преди втората доза. Освен това сега е напълно неясно колко дълго може да продължи дадена защита, ако втората доза не е приложена 21 дни по-късно.

 

“Файзер” повтаря, че просто няма такава информация въз основа на резултатите от неговите клинични изпитвания при 40 000 души, половината от които са получили плацебо.

 

Израел е една от страните в света, която е успяла да ваксинира голям брой хора. Към днешна дата 2,2 милиона от 9 милиона жители вече са ваксинирани.

 

"12 400 души са се заразили с вируса между първата и втората доза", каза израелският началник на Отдела за борба с вируса, професор Нахман Аш, добавяйки, че "първата доза е значително по-малко ефективна, отколкото сме смятали" и "по-лоша от резултатите, предоставено от “Файзер”.

 

Повече от 80% от израелците над 70 години вече са получили поне една доза от ваксината, още 68% от хората на възраст между 60 и 69 години и 50% от тези между 50 и 59 години.

 

Общо 2 185 289 души са били ваксинирани с първата доза и вече 423 123 с две дози. 69 души са се заразили с вируса след втората доза.

 

Масовите ваксинации и двуседмичната пълна карантина в Израел не дадоха очакваните резултати - броят на случаите в страната нараства. Само във вторник, 19 януари, са съобщени 10 000 нови случая, най-високите от началото на пандемията. Броят на тежките случаи в тази страна също не намалява.

 

Д-р Аш също подозира, че ваксината е по-малко ефективна за „британския щам“ на вируса, който вече е достигнал 30-40% от общия брой зарази. Той вярва, че през следващите седмици този щам ще стане доминиращ в Израел.

 

„Сравнихме 200 000 души на възраст над 60 години, които бяха ваксинирани срещу вируса с група хора на същата възраст и с подобни показатели, но не ваксинирани“, казва друг израелски специалист, професор Ран Баличер, епидемиолог. „И разбрахме, че няма разлика между тези групи по отношение на риска от зараза през първите 14 дни. След 14 дни броят на случаите сред ваксинираните намалява с 33%. И това е добра новина. "

 

Тоест едни и същи данни могат да бъдат интерпретирани във всяка посока. Особено в Израел :)

 

А на нас всички най-добро и здраве.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа