Защо Навални е такъв трън в очите на Кремъл?

Защо Навални е такъв трън в очите на Кремъл?
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    23.01.2021
  • Сподели:

Завръщането на опозиционния лидер Алексей Навални от Германия в Русия беше белязано от очакван хаос и - много предвидимо, с арест.

 

На 17 януари с полет от Берлин, където Навални прекара почти 5 месеца, докато се възстанови от отравянето с новичок, в Москва пристигнаха той и съпругата му, както и група журналисти, които документираха пътуването. Самолетът обаче е пренасочен от първоначалното летище в Москва, където е планирано да кацне, към друго край руската столица вероятно с цел избягване на тълпите, дошли да го посрещнат, пише АП в свой анализ.

 

Руските власти го арестуваха незабавно, което породи вълна от възмущение в Русия и извън страната. Някои държави от ЕС заплашиха Кремъл със санкции, а екипът му призовава за национална демонстрация в събота.

 

Навални беше приготвил, разбира се, своя собствена изненада по повод пристигането в родината му – видео, в което показва кадри от лъскаво имение, за което твърди, че е на президента на Русия Владимир Путин, на брега на Черно море, построено с помощта на корупционна схема. За 48 ч. видеото събра над 42 млн. гледания в YouTube.

 

Защо обаче точно Навални е такъв трън в очите на Кремъл? АП обобщава историята му и сблъсъка му с властите.

 

Кой е Алексей Навални

 

44-годишният Алексей Навални е антикорупционен активист и най-яростният критик на Кремъл. Той надживя много от опозиционните фигури в Русия и не се притеснява от непрекъснатите опити работата му да бъде спряна.

 

Той непрекъснато излъчва в канала си в YouTube разследвания, с които разкрива мащабни корупционни схеми в Русия на Путин. Той е една от основните фигури, подбуждащи протестите в страната, вкл. и безпрецедентните демонстрации от 2010-2011 г. заради разкритията за масови измами на изборите.

 

На Навални два пъти са му повдигани криминални обвинения – за присвояване и за измама. И по двете той получи условни присъди от, съответно, 3 и 3,5 г. Той твърди, че те са политически мотивирани, а ЕВропейският съд по правата на човека ги оспори и двете.

 

Навални искаше да се кандидатира в опозиция на Путин на вота през 2018 г., но му беше забранено да участва заради присъдите му. Той обаче успява да събере тълпи от поддръжници навсякъде в Русия. Арестуван е често и периодично, прекарал е месеци в арестите заради различни обвинения. През 2017 г. беше атакуван със зелена течност, хвърлена в лицето му, което засегна зрението му. През 2019 г. беше хоспитализиран след евентуално отравяне в затвора.

 

Нито един от инцидентите обаче не го отказва. Последният е от август 2020 г., когато му прилошава по време на вътрешен полет над Сибир. Спасява го бързата реакция на екипажа, който каца извънредно в Омск, където е хоспитализиран, а по-късно е транспортиран в Берлин. Там беше установено, че е отровен с новичок. След възстановяването му той публикува запис на телефонен разговор, за който твърди, че е проведен със служител на федералната служба по сигурността на Русия, който е отговорен за неговото отравяне. Властите определиха записа като фалшив, както и разкритията, но съдържанието му шокира много хора и в Русия, и сред международната общност.

Навални сам пожела да се върне в Русия и да продължи работата си по антикорупционните разследвания, въпреки че беше ясно, че ще бъде арестуван още при пристигането си.

 

Защо се завърна у дома?

 

Алексей Навални казва, че не е напуснал родината си доброволно, а се е озовал в интензивното отделение в Германия, както и че никога не е обмислял възможността да живее в чужбина. „Някак не ми се вижда правилно да призовавам за революция от Берлин“, обяснява той решението си в интервю от октомври. „Ако ще правя нещо, искам да споделя риска с хората, които работят за мен“, допълва той.

 

Анализатори също казват, че Алексей Навални нямаше да остане водещ опозиционен лидер, ако беше заминал в чужбина. „Заминаването, политическата емиграция би означавала политическа смърт за личността“, казва Маша Липман, независим политически анализатор. Николай Петров, анализатор в Chatham House Russia и Eurasia Program, потвърждава това мнение.

 

Защо Навални е заплашен от затвор?

 

Условната му присъда от 2014 г. е с изпитателен срок, който изтече през декември 2020 г. Властите казват, че той е обект на редовни проверки от служители на реда. В последните дни преди изтичането на изпитателния срок затворническата служба го обяви за издирване, като го обвини, че не се е появил за проверките, макар че по същото време той се бореше за живота си в Германия. Официални лица поискаха от съда да му наложи изтърпяване на цялата присъда от 3,5 г.

 

При завръщането му в Русия той беше задържан за 30 дни. Изслушването за разглеждането на присъдата му е насрочено за 2 февруари.

 

По-рано този месец руският Следствен комитет започна друго криминално разследване срещу Навални по обвинения в измама и присвояване на дарения за неговата Фондация за борба с корупцията. Ако бъде признат за виновен, грози го присъда от 10 години затвор.

 

Заплашва ли Навални Кремъл?

 

Путин никога не е споменавал името на Навални, а държавните медии го описват като незначителен блогър. Той обаче разпространи влиянието си далеч отвъд Москва чрез видеата си, които публикува в YouTube. През 2017 г. той изгради национална мрежа от офиси на организацията му и успя да мобилизира и значителен брой гласоподаватели.

Навални представи проекта си „Умно гласуване“, с който помогна на местния вот през 2019 г. опозиционни кандидати да спечелят 20 от 45 места в градския съвет в Москва. На регионалните избори партията на Путин „Единна Русия“ изгуби мнозинството си в местните парламенти на три града.

 

Навални коментира, че тази стратегия ще бъде приложена и за парламентарните избори, които ще се проведат тази година. Те ще определят кой ще контролира Държавната дума до 2024 г . Тогава изтича сегашният мандат на Путин и се очаква той да поиска да бъде преизбран, след като тази година прокара конституционни реформи, които му позволяват това.

 

Анализатори смятат, че Алексей Навални е способен да повлияе на вота, което е достатъчна причина властта да го иска извън картинката.

 

Какво следва?

 

Според експерти завръщането на Навални е нанесло значителен удар по имиджа на Путин и поставя Кремъл пред сериозна дилема. Путин работи основно от резиденцията си заради пандемията и широкото възприемане, че той стои настрани от обществото контрастира рязко със смелото завръщане на основния му опозиционер у дома, където беше отровен и където го заплашва дългогодишен затвор, казва Николай Петров.

 

„Няма значение дали хората подкрепят Навални, или не. Те виждат тези неща и Путин е губещият“, посочва анализаторът.

 

Коментатори казват, че Кремъл няма добър избор. Затварянето на Навални за дълго време ще го превърне в мъченик и може да доведе до масови протести, а ако той бъде освободен, това заплашва резултата на управляващите на парламентарните избори.

 

Досега сблъсъкът с властите помогна много на Навални, „а сега дори и изявени лоялисти са ако не на негова страна, то определено не на страната на прокурорите и отровителите“, писа в статия наскоро Александър Баунов от руския Карнеги център.

 

Всички погледи са насочени към готвените протести, казва Петров. През 2013 г. Навални беше бързо освободен от затвора, след като беше осъден на 5 г., заради мащабните демонстрации пред Кремъл. Оттогава властта стана по-твърда спрямо дисидентите, така че вероятно дори и масови протести няма да постигнат незабавното му освобождаване, според Петров. Кремъл обаче определено се страхува, че прекалено строгите ходове може да влошат и без това напрегнатата ситуация, а мащабът на евентуалния протест ще покаже доколко обществото би реагирало на една тежка присъда.

 

Поддръжниците на Навални

 

В отделен анализ FT представя поддръжниците на Навални, които продължават работата му в Русия. Една от тях е Любов Собол, която също беше арестувана след призивите за мащабни протести в подкрепа на Алексей Навални.

„Те повдигат срещу нас колкото криминални обвинения могат, наблюдават ни, претърсват ни през цялото време и ни разпитват, за да затруднят работата ни и да си сплашат“, коментира Собол, един от най-близките съратници на Навални, пред изданието. „Ако искате да сте политик в Русия, трябва да сте готови за това“, допълва тя.

 

Мария Певчих, завършила  London School of Economics, управлява разследващото звено на фондацията на Алексей Навални. Точно то публикува разследването за предполагаемия палат на Путин на брега на Черно море, което е започнало още докато той е бил в интензивното отделение в болницата в Германия след отравянето му.

 

Певчих посочва, че Навални е дал инструкции точно как да се управлява фондацията му, ако той бъде арестуван. Той е подготвил и списък с имена на олигарси, за които иска да се настоява ЕС и САЩ да им наложат санкции.

„Подготвяме се за това от 7 години. Могат да го убият, те вече се опитаха. Дали сме готови за това? Да“, коментира Мария Певчих.

 

Леонид Волков ръководи регионалната кампания на Навални напусна Русия и сега управлява офисите от Вилнюс, столицата на Литва. „Алексей и аз преценихме рисковете и решихме, че към този момент е по-добре за каузата да работя от чужбина“, коментира Волков пред FT.

 

Владимир Ашурков, изпълнителният директор на фондацията на Навални, поиска политическо убежище от Великобритания през 2014 г., след като му бяха повдигнати обвинения в пране на пари. Певчих живее в Лондон, но често посещава Русия и няма планове да се връща скоро в родината си, след като държавните медии публикуваха твърдения, че тя е западен шпионин, който е отровил Навални.

 

„Няма как постоянно да живеем в страх“, коментира Ксения Фадеева, която оглавява офиса на фондацията му в Томск, където той беше отровен през август 2020 г. „Това е нашата родина, трябва да се борим срещу това, което се случва, а не да ни е страх. Това определено ни прави по-гневни и решителни“, допълва тя.

Фадеева успя да влезе в градския съвет в Томск, като победи кандидатът на „Единна Русия“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред репортери наскоро, че твърденията, че Путин го е страх от Навални са „абсолютна глупост“. Той отрече и информацията за палата край Черно море и посочи, че „президентът няма нищо общо с ареста“ на Навални.

 

Съюзниците на Навални и служителите в неговата фондация обаче казват, че поведението на Кремъл говори друго. Полицията наскоро арестува един от фотографите му и го обвини в подстрекаване към екстремизъм, заради което го грози 5-годишна присъда.

 

Съдебни изпълнители са иззели и вещи от апартамента на Навални през миналата година, след като съдът му нареди да плати на Евгений Пригожин, свързан с Кремъл доставчик на храна, над 1 млн. долара за клевета. Любов Собол и другите му съюзници също са заплашени от подобни дела.

Фондацията на Навални е с етикет „чуждестранен агент“ в Русия – термин, който Москва може да употребява срещу всяка организация, която получава чуждестранна подкрепа. Организацията се изправя пред обвинения в пране на пари, след като полицията претърси всичките ѝ офиса в 45 града през 2019 г.

 

 

Миглена Иванова

 

Станете почитател на Класа