ЕС предлага въвеждане на тъмночервени зони за регионите с най-много заразени с COVID-19

ЕС предлага въвеждане на тъмночервени зони за регионите с най-много заразени с COVID-19
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    23.01.2021
  • Сподели:

Европейската комисия предлага на лидерите на ЕС да се въведат „тъмночервени зони“ на картата с цветовете, които ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с COVID-19. За това се договориха европейските лидери на видеоконферентна среща на върха снощи. Заради новия вирус те се договориха и за ограничаване на така наречените несъществени пътувания, но без затваряне на граници, съобщава Ройтерс.

 

„Имаме увеличаване на инфекциите в Европа, разпространяват се и новите варианти на вируса. За да можем да идентифицираме високорисковите зони, трябва да усъвършенстваме нашите карти с цветове. Затова предлагаме нова категория от тъмно червени зони, което показва, че в тези зони присъствието на вируса е много високо“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

 

Евролидерите обсъдиха и ваксинационните сертификати, които засега ще се използват само за медицински цели.

„Обсъдихме въпроса за сертификатите за ваксиниране и смятаме, че трябва да постигнем съгласие за общи елементи в сертификатите, които да се използват за медицински цели. На по-късен етап ще видим дали и при какви други обстоятелства могат да се използват тези сертификати“, обясни Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

 

Отделно изпълнителната власт на ЕС иска 27-те държави-членки да се споразумеят за общ подход към сертификатите за ваксинация до края на януари - така че сертификат, издаден от Естония да би бил валиден например в Португалия.

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че на ваксинационните паспорти трябва да се гледа с „голямо внимание“, особено защото все още не е ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса на други.

Станете почитател на Класа