Ще затвори ли Европа границите си?

Ще затвори ли Европа границите си?
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.01.2021
  • Сподели:

Мутацията на вируса доведе до предложения за ново затваряне на границите в Евросъюза. Европейските лидери влязоха в остро противоречие по този въпрос, както и по идеята за сертификат за имунизация.

 

Лидерите на Европейския съюз се събраха тази вечер на видеоконферентна среща. Те обсъждат правилата, по които ще се издават паспортите за ваксиниране срещу Ковид-19.

Основни проблеми са възможната дискриминация между имунизирани и неимунизирани, както и съхраняването на личните медицински данни. Европейските лидери обсъждат и как да бъде спряно разпространението на новия, по-заразен щам, заплахата от затваряне на граници и бавните доставки на ваксини в държавите-членки.

 

Европейската комисия вече заяви, че 27-те държави от блока трябва да ваксинират поне 70% от пълнолетните си граждани до лятото.

 

Страните-членки на Европейския съюз трябва да подготвят още по-строги мерки, за да противодействат на разпространението на по-агресивни щамове на коронавируса през следващите няколко седмици. Това се казва в публикуван днес доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, цитиран от Франс прес.

 

Здравната агенция на Евросъюза очаква бързо увеличение на случаите на зараза. И настоява също така за ускоряване на процеса на ваксинация срещу коронавируса. Заради новите мутации на коронавируса, Нидерландия обяви, че спира полетите от Великобритания и Южна Африка.

 

Германия не изключва да се наложи затваряне на външните, но и на вътрешни европейски граници. „Данните досега показват, че мутиралият вирус е много по-заразен от познатия и това е основна причина за агресивно нарастване на случаите на заразени в Ирландия и Англия. Мутиралият вирус е доказан и у нас, но не е доминиращ. Поне засега. Въпреки това трябва да вземем много сериозно опасността от тази мутация“, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

 

Франция изчислява, че до март английският вариант на вируса вече ще е доминиращ на нейна територия.

Унгария пък разреши използването на руската ваксина „Спутник“ и на британската „АстраЗенека“, без Европа да им е дала зелена светлина.

 

Италия пък днес обяви, че обмисля съдебни действия срещу „Пфайзер“, заради забавянето в доставките.

„От следващата седмица отново се връщаме към 100% доставки. Липсващите количества от тази седмица са различни за отделните страни в зависимост от договорите им с производителите. Важното е, че следващата седмица ще се доставят пълните количества, в това ни увериха производителите“, заяви Стефан де Кеерсмекер, говорител на ЕК.

 

Междувременно, Съветът на ЕС одобри препоръка за взаимно признаване на антигенни тестове, но повечето страни продължават да изискват и PCR тестове.

 

Гърция е инициатор за създаването на сертификат за имунизация. Подкрепят я Португалия и Малта.

Амбицията на Европа беше постигане на общо решение за сертификата до края на януари, но бавенето на ваксините видимо я прави нереалистична.

Станете почитател на Класа