Холандски журналист хакна „тайна“ среща на ЕС по отбраната

Холандски репортер успя да влезе в уж „силно защитена" видеоконференция на ЕС, използвайки ПИН-код, който случайно беше разкрит в профила на министъра на отбраната на страната в Twitter.


„Хакването" се случи в петък, когато Даниел Верлан, журналист на RTL Nieuws успя да се промъкне на онлайн събирането на висшите постове от ЕС. Кадри от инцидента, споделени от репортера онлайн, показват усмихнатия Верлан, който маха на служителите, много от които никак не се зарадваха да видят репортера, докато други се смееха.


Журналистът бе засечен от шефа на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Хосеп Борел, който помоли Верлан да се представи и заяви, че конференцията е била прихваната. „Знаеш ли, че се влизаш в тайна конференция?" - попита Борел.


Журналистът се извини за нахлуването, като каза, че ще си тръгне, като Борел го заплаши със законови последици, настоявайки, че нарушението е „криминално престъпление".


След като репортерът си тръгна, срещата е била незабавно прекъсната поради пробив в сигурността. Видеоконференцията е била насрочена за обсъждане на класифициран документ за заплахите, пред които е изправен ЕС, който ще формира основата за отбранителната стратегия на блока.


Хакването стана възможно, след като RTL Nieuws получи информация, насочваща вниманието им към екранна снимка на конференцията, споделена онлайн от холандския министър на отбраната Анк Бийлевелд.


Картината включваше и адресен ред, съдържащ пет цифров ПИН код, необходим за достъп до частната конференция. Целият код се оказа шестцифрен и Verlaan трябваше да отгатне последното число. Той каза, че използва „администратор" като потребителско име - и е бил допуснат до срещата без допълнително удостоверяване.


Репортерът каза, че не вярвал, че това ще проработи до последния момент, особено след като ЕС заяви, че има въведени повече мерки за сигурност. Верлаан осъди заплахите за правни действия, заявявайки, че „ЕС по-скоро ще навреди на журналист, отколкото да оправи проблемите си", и обвини блока в лъжа за очевидно несъществуващите мерки за сигурност.


Освен че повдига въпроси относно мерките за неприкосновеност на личния живот около официалния бизнес на ЕС, инцидентът накара Бийлевелд да се изчерви. Макар че скрийншотът на екрана изчезна от нейния акаунт в Twitter скоро след нарушението, това не й спести критиките.

 

„Това за пореден път показва, че министрите трябва да осъзнаят колко внимателни трябва да бъдат с Twitter", каза холандският премиер Марк Руте след инцидента.

Станете почитател на Класа