За какво се договориха Русия и Китай

«Безпрецедентните от сто години» промени и пандемията нанесоха силен удар върху икономиката и политиката на целия свят, заяви китайският външен министър Уан Йи в телефонен разговор със Сергей Лавров. Русия и Китай успешно се справят с тези изпитания, подчерта той. Лавров от своя страна отбеляза основните достижения на Китай в борбата срещу пандемията.

:

Женмин жибао (Китай): За какво се договориха Русия и Китай

 

 

Членът на Държавния съвет на Китайската народна република и външен министър Уан Йи проведе телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров.

Уан Йи поздрави руската страна за успешното провеждане на срещите на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и БРИКС във формата на видеоконференции, които според него са дали плодотворни резултати.

Уанг Йи отбеляза, че безпрецедентните за сто години промени, заедно с пандемията, нанесоха силен удар върху политическата и икономическата ситуация в света, както и върху международния ред.

Ето защо Китай и Русия повече от всякога придават особено значение на укрепването на стратегическото взаимодействие, което играе ролята на надеждна подкрепа в лицето на глобалните промени, каза той. Ръководителят на външното министерство на КНР отбеляза, че и двете страни са активно ангажирани с правилното решаване на проблемите си, като успешно изпълняват собствените си пунктове от политическия дневен ред.

Те поддържат съвместно международната справедливост и безпристрастността, като зачитат международното право и основните принципи и норми, регулиращи международните отношения; активно участват в международното сътрудничество в борбата с епидемията, допринасят за политическото уреждане на различни регионални проблеми, играейки ролята на глобален стабилизатор. Стратегическото взаимодействие между Китай и Русия постоянно носи нови резултати, добави той.

Уанг Йи заяви, че китайско-руските отношения издържат изпитанията на пандемията, взаимното доверие продължава да се задълбочава, двустранната търговия показва растеж след есента, Годината на китайско-руското сътрудничество в областта на науката, технологиите и иновациите е успешно стартирана, приятелството между народите продължава да расте и двустранните отношения са изправени пред нови възможности за развитие.

Според него китайската страна е готова, заедно с руската страна, да продължи да поддържа контакти на високо ниво и на фона на честването на 20-годишнината от подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Китайската народна република и Руската федерация, да запълни със стратегическото съдържание китайско-руските отношения в новата епоха и за издигане на всеобхватното стратегическо взаимодействие между двете страни на още по-високо ниво.

Уанг Йи подчерта, че китайската страна е готова да застане рамо до рамо с руската страна, за да се противопостави съвместно на натиска на едностранчивостта, протекционизма и натиска върху международните отношения и международния ред, да отстоява законните права и интереси на двете страни, както и да защитава международната справедливост и безпристрастност.

Сергей Лавров от своя страна заяви, че въпреки пандемията руско-китайските връзки продължават да се развиват бързо, което показва високо ниво на двустранните отношения.

Руската страна поздравява китайската страна за основните й достижения в борбата с епидемията и е готова да поддържа обмена на високо ниво с Китай, по дължимия начин да проведе Годината на научно-техническото и иновационно сътрудничество между двете страни и да допринесе за нови постижения на прагматичното сътрудничество във всички области, каза той.

Руската страна подкрепя сътрудничеството и съгласуването на Евразийския икономически съюз с инициативата «Един пояс, един път» и е готова да поддържа тясна координация с Китай по многостранните платформи като ООН, Съвета за сигурност, ШОС и БРИКС, за да защити стабилността на международната и регионалната среда, да подкрепя страните от региона в борбата срещу екстремизма и рамката за регионалното сътрудничество в Източна Азия, чието ядро ​​е АСЕАН, добави Сергей Лавров.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа