Русия: Намеренията на Вашингтон да разположи ракети в Европа увеличават риска от конфронтация

Изявленията на Вашингтон за намерението му да разположи най-новите хиперзвукови ракети в Европа с цел сдържане на Русия, представляват заплаха за регионалната и глобалната сигурност и увеличават риска от конфронтация, заяви руският посланик в САЩ, Анатоли Антонов.


Отговаряйки на въпроси на журналисти относно изявлението на съветника по национална сигурност на САЩ Робърт О'Брайън, руският посланик отбеляза, че "подобни намерения заплашват да дисбалансират регионалната и глобалната сигурност и да доведат до увеличаване на потенциала за конфронтация".


Часове по-рано високопоставен американски служител посочи, че Вашингтон се стреми да разшири договора си за стратегическо оръжие с Москва, СТАРТ III (или Нов СТАРТ), въпреки че може да разположи балистични ракети в Европа, за да възпира Русия, ако е необходимо.


"Ако Вашингтон наистина се интересува от реален контрол над оръжията, тогава няма нужда от ескалация на надпреварата с ракетни въоръжения на европейския континент", каза Антонов.


Освен това ръководителят на руската дипломатическа мисия във Вашингтон подчерта, че Русия е готова да „положи общи усилия с чуждестранни партньори, за да предотврати нова надпревара с ракетни въоръжения на европейския континент и в други региони на света".


Договорът START III, единственият съществуващ договор за намаляване на въоръженията между Русия и САЩ, изтича през февруари 2021 г. Пактът е подписан през 2010 г. и предвижда взаимно наблюдение на ядрените арсенали от Вашингтон и Москва.


През май САЩ заявиха, че искат да включат повече руски оръжия в договора, като същевременно предлагат удължаването на споразумението да включва и Китай.


Този месец руският президент Владимир Путин предложи да се удължи СТАРТ III за една година, незабавно и без никакви условия, но Белият дом отхвърли предложението му.

Станете почитател на Класа