Саудитската коалиция унищожи 6 дрона на хутите, САЩ предупредиха американците за атака срещу Рияд

Водената от Саудитска Арабия коалиция заяви в сряда, че е унищожила шест натоварени с бомби безпилотни летателни апарати, изстреляни от бунтовниците Хути в Йемен към Саудитска Арабия. По-рано през деня посолството на САЩ предупреди американците за потенциална атака срещу саудитската столица.


Дроновете са изстреляни по посока на кралството, а шест натоварени с експлозия дрона са били унищожени, съобщи саудитската държавна телевизия в сряда, позовавайки се на арабската коалиция, бореща се с движението Хути в Йемен.


През последните седмици бойците хути са се насочили няколко пъти към монархията в Персийския залив, твърди коалицията, добавяйки, че предприема всички необходими мерки за защита на цивилните.


По-рано в сряда американското посолство в Рияд предупреди гражданите си в Саудитска Арабия за потенциална атака, заявявайки, че ракети или безпилотни летателни апарати могат да бъдат насочени към града на 28 октомври.


„Ако чуете силен взрив или ако се задействат сирени, незабавно потърсете прикритие", съветва предупреждението. Също така американците бяха предупредени, че дори ако бъде прихваната входящата ракета или дрон, „падащите отломки представляват значителен риск". Посолството не уточни подробности за възможната заплаха.


Ден по-рано милицията Хути заяви, че е предприела бомбена атака с безпилотен самолет към летище Абха в югозападната част на Саудитска Арабия. Същия ден арабската коалиция заяви, че е прихванала и унищожила безпилотен самолет, изстрелян от хутите от Йемен към Саудитска Арабия.


Гражданската война избухна в Йемен в края на 2014 г., когато подкрепяната от Иран милиция Хути принуди правителството на президента Абд-Рабу Мансур Хади да напусне столицата Сана. Водената от Саудитска Арабия коалиция се намеси в конфликта през 2015 г., за да подкрепи правителството на Хади.

Станете почитател на Класа