NYT: За да се облагодетелстват — хакери разбиха сайта на предизборния щаб на Тръмп

Неизвестни хакери разбиха уебсайта на предизборната централа на американския президент Доналд Тръмп, оставяйки съобщение в него, в което се посочва, че са получили достъп до някаква конфиденциална информация - която могат да публикуват, ако им бъдат изпращани плащания в криптовалута, пише The New York Times. Междувременно, според представител на администрацията на Тръмп, на сайта не е имало поверителна информация, докато правоприлагащите органи вече са започнали да разследват случая.

Неизвестни хакери нахлуха и покриха с надписи уебсайта на предизборната централа на американския президент Доналд Тръмп. Интернет ресурсът остана в това състояние около половин час, пише The New York Times.

Инцидентът е станал, докато централата на Тръмп и неговия основен съперник Джо Байдън, както и американските правоприлагащи и разузнавателни агенции, са в повишена готовност, очаквайки кибератака преди изборите следващата седмица.

Според официалния представител на щаба на Тръмп Тим Меуртхау, президентската администрация на американския лидер „работи с правоприлагащите органи за разследване на източника на атаката“„Хакерите не са могли да получат достъп до конфиденциални данни поради факта, че те всъщност не се съхраняват на сайта. Сайтът е възстановен.“, добави той.

Понастоящем не е ясно дали проникването е дело на чуждестранни хакери или киберпрестъпници. В надпис на развален английски език, публикуван от нападателите на уебсайта на Тръмп, се твърди, че хакерите са разбили „няколко устройства“ и са получили достъп до „вътрешни и тайни разговори“ на президента и неговите роднини. Хакерите също така обвиниха администрацията на Тръмп – без обаче да предоставят никакви доказателства за думите си - че е имала пръст в появата на коронавируса и е сътрудничила с „чуждестранни организации за манипулиране на изборите през 2020 г.“.

Истинската цел на хакерите очевидно е придобиването на криптовалута. Подобен извод може да се направи по причина на това, че хакерите са поканили посетителите да изпратят криптовалута до една от две фондации по време на своеобразно гласуване. Едната от фондациите носи название „Да, публикувайте данните“, а другата - „Не, не публикувайте данните“.

След изтичане на крайния срок ще сравним размера на средствата и ще изпълним волята на света“, пишат нападателите, без да уточняват обаче какъв е бил крайният срок.

Макар че този инцидент изглежда често срещана измама с криптовалута, той привлече всеобщото внимание, тъй като остава малко време до изборите. В същото време експертите по киберсигурността смятат, че хакерите са успели да разбият сайта, като са подмамили администратора да прехвърли личните си данни с помощта на фишинг.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа