Венецуела формализира пред СЗО откритието на молекула, която "инхибира на 100% covid-19“

Правителството на Венецуела формализира пред Световната здравна организация (СЗО) своето откритие относно молекулата DR-10 за лечение на covid-19, след като президентът Николас Мадуро обяви в неделя, че учените от тази страна са постигнали разработване на лекарство, което анулира заболяването "на 100%".


Вицепрезидентът Делси Родригес съобщи в понеделник вечерта, че по време на среща с представителя на Панамериканската здравна организация (PAHO) и СЗО във Венецуела, Пиер Паоло Баладели, е споделила резултатите от предклиничното проучване на Венецуелския институт за научни изследвания (Ivic ) върху молекулата, принадлежаща на лечебно растение.


„Формализирахме тази констатация пред СЗО, за да започнем съответните международни процедури с оглед на сертифициране и регистрация", добави вицепрезидентът.


Тази среща се проведе само ден след като Мадуро обяви по време на телевизионно предаване, че Венецуела е успяла да разработи лекарство, базирано на DR-10, което на 100% инхибира covid-19 без никакъв вид токсичност, и което засяга не здрави молекули.


По време на президентското съобщение министърът на науката и технологиите Габриела Хименес обясни, че група венецуелски учени са започнали химическо проучване в изолирани клетки, заразени с вируси от пациенти, положителни за коронавирус, на които са дадени различни концентрации на молекулата. Тя е производна на урсоловата киселина (тритерпеново съединение, намиращо се в различни плодове и зеленчуци).


"Тази молекула показва 100% инхибиране на репликацията на вируса ин витро. Тя беше оценена и в здрави клетки, без да показва токсичност", каза министърката.

Станете почитател на Класа