Русия поиска от СЗО ускорена регистрация на ваксината Спутник В срещу covid-19

Руският фонд за директни инвестиции (RDIF) е подал до Световната здравна организация (СЗО) заявления за ускорена регистрация и квалификация на ваксината Спутник В срещу covid-19, създадена от учени от Националния център за епидемиология и микробиология на Гамалея. Ваксината е базирана на предварително проучена платформа човешки аденовирусни вектори.


По този начин Русия става първата страна в света, която иска предварителна квалификация на СЗО за ваксина срещу новия коронавирус, за да може международният орган да оцени нейната ефикасност, безопасност и качество.
Ускорената регистрация на ваксината по специалната процедура, която може да разреши употребата й в извънредни ситуации, като настоящата пандемия, би позволила използването на руската ваксина в световен мащаб в по-кратък период от време, отколкото траят конвенционалните процедури за регистрация.


Ако СЗО одобри предварителното квалифициране на Спутник В, ваксината може да бъде включена в списъка на лекарствата, използван от организации и държави при управление на масовото снабдяване с медикаменти.


„Изразяваме благодарност към СЗО за активното сътрудничество и се радваме на успешното приключване на процеса на предквалификация във всичките му основни етапи", каза генералният директор на фонда Кирил Дмитриев.


Ваксината Спутник В използва двувекторна човешка аденовирусна технология. Тя е преминал клинични изпитания между юни и юли и е регистрирана в Русия на 11 август. Ранната регистрация даде възможност да се достави на хора от високорискови групи в разгара на пандемията. На 25 август здравните власти дават зелена светлина за провеждане на тестовете за след-регистрация на Спутник В и преминаване към фаза 3 на изпитанията, с 40 000 участници.


Резултатите от изследването на ваксините бяха публикувани в The Lancet в началото на септември. Изданието посочва, че 100% от участниците са развили стабилен клетъчен и хуморален имунен отговор по време на двете фази на опитите и че нивото на антитела срещу SARS-CoV-2 при ваксинирани доброволци е 1,4 до 1 , 5 пъти по-високо от нивото на антитела при пациенти, които са се възстановили от COVID-19.

Станете почитател на Класа