"Китай вече не се нуждае от САЩ, за да поеме икономическото господство над планетата"

Анализаторът Макс Кайзер разгледа обратно изкупуване на акции от американски компании, докато Китай изпраща преливащи товарни кораби към САЩ. Пристанищата на Западното крайбрежие са били доста натоварени през септември поради бума на вноса от Китай, който продължава да произвежда стоки.


Макс смята, че „геополитическият колапс на САЩ в полза на Китай е неизбежен, тъй като всички империи завършват по този начин, чрез собствени грешни решения". Кайзер съжалява, че Федералният резерв на САЩ отпуска средства за придобиване на акции и токсични дългове на компании, вместо да инвестира в производството и развитието на страната.


Позовавайки се на данни от специализирани медии, той посочва, че „в резултат на икономическите стимули, които правителството на САЩ предоставя на своите граждани поради пандемията на коронавируса, пратките на стоки от Китай за САЩ скочиха рязко. Азиатският гигант ще се възползва от тази криза, като обемът на стоките, които изпраща в САЩ, вече е на рекордни нива, което ще доведе до още по-дисбалансиран търговски баланс ", прогнозира Макс.


„Преди пандемията Китай и САЩ поддържаха симбиотични взаимоотношения, при които първият осигурява работни места и производствен капацитет, докато вторият осигурява потребители и кредити, от които и двете страни се облагодетелстват. Но сега Пекин реши да скъса с Вашингтон, като смята, че вече не е необходим, за да спечели икономическо господство над планетата ", казва той.


Що се отнася до предложението на МВФ за пре-редактиране на споразуменията от Бретън-Уудс 1944 г., събеседникът му Анди Едстром смята, че това е „истинска глупост". "По това време САЩ представляват около 40% от световния БВП, а Европа е в руини; и това е много различно от това, което имаме сега. Освен това нивата на дълга спрямо БВП в края на Втората световна война са били много по-ниски от сегашните", смята Едстром.


Въпреки че признава, че е възможно да бъде създаден някакъв пакт между нациите, „преди всичко това, което ни очаква, е етап на финансова, парична и валутна анархия, в който всички държави ще продължат да издават валута", прогнозира Едстром.

Станете почитател на Класа