Аферата Байдън и Американската игра на тронове

В скандала с компрометиращите материали за Хънтър Байдън, син на кандидата за президент на САЩ, има много непонятни неща. Доста странна изглежда историята със самия лаптоп, който Хънтър предаде за ремонт преди година и половина и благополучно го забрави там.

Собственикът на компютърната работилница много удачно се оказа пламенен поддръжник на Тръмп. Забелязвайки стикера на лаптопа с надпис „Фондация Ба Байдън“ (името на по-големия, наскоро починал брат на Хънтър), той веднага се обади на ФБР. И направи копие от твърдия диск и го изпрати на най-добрия приятел и адвокат на Тръмп Руди Джулиани. Той публикува уличаващите доказателства в приятелския за Тръмп вестник The New York Post.

Всичко изглежда като някакъв стар шпионски трилър с Хъмфри Богарт в главната роля. Или като измислено набързо оправдание на някои сътрудници на американските специални служби, решили да помогнат на действащия президент точно преди изборите.

Но още по-неразбираем е гневът на американската общественост, който се сковари върху семейство Байдън. Факт е, че няма нищо ново в десетките хиляди имейли, аудио и видео записи, открити в мистериозния лаптоп. Синът на Джо Байдън е добре познат на местния електорат. Скандали с негово участие започнаха да разтърсват информационното поле още преди четвърт век.

Синът на политика ту беше хванат да употребява кокаин - за това той беше изгонен от резерва на ВМС на САЩ, ту се оказа че имаше връзка с вдовицата на собствения си брат, който почина от рак.

Тогава той се разведе с жена си - и тя изложи всичките му грехове пред пресата. Според нея Хънтър Байдън е пропилял цялото си състояние за наркотици, стриптийз клубове и момичета с „намалена социална отговорност“.

Няколко пъти Байдън-младши е бил лекуван от алкохолна и наркотична зависимост в клиники, но без резултат. Единственото нещо, в което той повече или по-малко успя, както се вижда от новата порция компрометиращи доказателства, е да премине от скъп кокаин към евтин крек. В най-скандалното видео от колекцията на The New York Post синът на кандидат за президент на САЩ влиза в интимни отношения с някаква жена, след което пуши крек и едновременно с това разказва пред камерата колко е трудно да се борим с наркоманията.

Колкото и да е странно, разгулният живот никога не е пречил на нашия герой да заеме отговорни позиции. На 27-годишна възраст Байдън-младши вече беше вицепрезидент на голяма банка. Година по-късно баща му му помага да получи поста директор по електронната търговия в Министерството на търговията на САЩ. От 2006 до 2009 г. той беше в борда на директорите на държавната железопътна компания Amtrak - и всичко това без ни най-малък опит.

Публикуването на кореспонденцията на Хънтър само потвърди това, което вече беше известно: чрез търговия с достъп до тялото на татенцето, Байдън-младши получава милиони долари от служители и топ мениджъри по целия свят. Само от Китай, по време на официално посещение там от Джо Байдън, тогава вицепрезидент на САЩ, Хънтър успя да извлече над милиард долара "инвестиция".

Политиката на Джо Байдън по отношение на сина му е да отрича всичко. „Не знаех нищо“, продължава да повтаря той. "Но извинете", пита колумнистът на "Ню Йорк Пост", ето Хънтър е получил повече от милиард долара от Китайската банка. Той и баща му летят от Шанхай до Съединените щати на борд номер две. Е добре, за всичките десет часа полет синът е толкова зает, че не споменава нищо на татко за сделките си?"

Всъщност Байдън-старши редовно защитава сина си от всевъзможни неприятности. Когато Хънтър получи място в борда на директорите на Burisma, баща му специално отлетя за Украйна, за да спре разследването за корупция във фирмата. Той дори принуди Порошенко да уволни главния прокурор Виктор Шокин, който ръководеше делото, заплашвайки да не превежда обещания транш от милиард долара на Украйна.

Самият Джо Байдън, не без хвалба, разказа за това в Сената на САЩ: „Погледнах ги и казах - тръгвам след шест часа. Ако прокурорът не бъде уволнен, няма да видите тези пари. И той беше уволнен. "

Както виждате, никой нищо не крие. А американските граждани никога не са се притеснявали от корупцията в Украйна или в Китай. Считайки целия свят за свой, те доста спокойно се отнасят към факта, че чуждестранните елити открито подкупват американски политици.

Защо настоящите разкрития на New York Post предизвикаха такова негодувание? На срещи със своите поддръжници Тръмп нарича цялото семейство Байдън престъпници, а огромни тълпи подхващат и и скандират призива му: "В затвора!"

Най-вероятно работата е в това, че инцидентът със семейство Байдън нагледно подчертава традиционната клановост на американската политика. Хънтър разиграва тъмните си дела в компанията на „по първа ръка“ хора като него - децата на политици и олигарси.

Например, той създава една от фирмите, която впоследствие привлича милиони от Китай, заедно с приятеля си Кристофър Хайнц. Последният е осиновеният син на бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери и е наследник на гигантската бизнес империя Хайнц - тази, която произвежда легендарния кетчуп. Чичото на Хънтър, Джеймс, също беше замесен в аферата. Всички бяха покрити от най-влиятелния член на клана - Джо Байдън.

Цялата тази история разкрива „парещата тайна“ на американската политика, за която американците винаги са се досещали, но не са обичали да говорят: всъщност президентските избори в САЩ са просто редовно шоу за широките маси. Междувременно представителите на само няколко клана „въртят“ истинския голям бизнес.

Имената им са добре известни на всички. Те заемат най-високите постове в държавата и ги предават от поколение на поколение. Техните потомци заемат най-изкусителните места в истеблишмънта.

Двама президенти, двама конгресмени, губернатор и кмет бяха предоставени на страната през 20 век от семейство Рузвелт. Президент, генерален прокурор, губернатори, посланици, сенатори, конгресмени – от големият клан Кенеди. Постовете президент, държавен секретар, губернатори, сенатори бяха заети от представители на семейство Клинтън. Двама президенти, губернатор, сенатор, кандидат за президент и тексаски комисар - това са постиженията на клана Буш.

Хората от тези семейства – това и представлява истинската„дълбокадържава. Те са заемали постовете си на губернатори и федерални съдии, местата си в Сената и Конгреса, не само от години - от десетилетия. Същият този Джо Байдън например е бил американски сенатор в продължение на 36 години - от 1973 до 2009 година. Наскоро направи грешка, заявявайки, че е дошъл в Сената „преди 180 години“, и никой даже не се удиви.

Между другото, неговият съперник, действащият президент Тръмп, също е плът от плътта на този властови елит. По ирония на съдбата той е в далечна роднинска връзка със самия Хайнц, с чийто наследник Хънтър Байдън стартира аферата си. И днес Тръмп активно влачи децата и роднините си в политиката.

В страната, която учи целия свят на демокрация и сменяемост на властта, всъщност всичко се решава от едни и същи кланове. От поколение на поколение тук се разгръща своя „игра на тронове“. Скандалът със семейството на Байдън е поредният епизод от този безкраен сериал. А ненаказаните ескапади на Хънтър само подчертават неприкосновеността на системата, където дори имената на синовете се дават, както в кралските семейства - Кенеди II, Кенеди младши ...

Много характернив това отношение са думите на Барбара Буш през 2014 г. пред Politico.Коментирайки желанието на сина си Джеб (брат и син на американски президенти) да участва в изборите тя каза: „За мен няма съмнение, че той е най-подходящ за ролята на президент, но е по-добре да не става... В крайна сметка има и други семейства ... "

Дълго време тази мафиотска система беше оправдана от дългия икономическиподем. Днес, когато всяко ново поколение американци живее по-зле от предишното и социалните асансьори са задръстени с чедата на властимащите, и на масите стана ясно, че в цитаделата на демокрацията няма демокрация.

Вместо това цари ожесточеногризанемежду олигархичните кланове, ярко напомняща беззаконието в изостанали страни от типа на Украйна. През последните месеци то премина във формата на открита война - и елитите воюват със собствените си граждани, унищожават цели градове, съсипват икономиката и не щадят нито живота, нито здравето на подопечното им население.

В случай, че кланът Байдън дойде на власт, аферите на сина ще станат политика на бащата. „Сънливият Джо“ никога не е знаел как да постави потомството си на място. Приятелите и подръжниците му приписват това на семейна трагедия. Факт е, че първата жена и малката дъщеря на Джо Байдън са загинали в автомобилна катастрофа. Най-големият му син Бо умря от рак преди пет години. Хънтър Байдън е единственият останал син на политика.

Ето защо има голяма опасност, ако 77-годишният му баща спечели изборите, тогава делата в САЩ да върти Хънтър, наркоман и автор на сексуални снимки на непълнолетни момичета в лаптопа си. В светлината на тази перспектива по някакъв начин става по-ясно защо избирателите викат: "Вкарайте Байдън в затвора!"

Раздразнението на обикновените американци, които се чувстват като пионки в „играта на тронове“, се разпръсква днес върху кандидата за президент от Демократическата партия. Вероятно измамите на сина ще погребат амбициите на бащата.

 

 

Виктория Никифорова    Превод: ЕС

Станете почитател на Класа