Мафията в Италия сложи ръка и върху протестите

Този филм вече сме го гледали. Италианците даже от първите редове - в моменти на кризи мафията в страната бърза да стане "спасителния пояс" за потъващите бизнеси, като по този начин ги превръща в свои марионетки.

Италия в последните дни обаче се превърна и в арена на протести, някои от които се ожесточиха, след като бяха обявени новите мерки срещу коронавируса. И мафията побърза да се възползва и от това недоволство.

Премиерът Джузепе Конти в неделя, 25 октомври, обяви, че барове и ресторанти ще работят само до 18 ч. Обществените фитнессалони, театри, кина, игрални зали, спа центрове и плувни басейни също бяха затворени, а в трите региона с най-много болни - Кампания, Лацио и Ломбардия, беше наложен вечерен час.

Собствениците на барове и ресторанти са най-недоволни от новите мерки, тъй като се опасяват, че те ще унищожат бизнеса им, който едва оцеля при първото затваряне. Стигна се до протести в големи градове като Рим, Торино, Флоренция, Милано и Неапол. И на много места те бяха съпроводени с разбиване на магазини и витрини, обири, хвърляне на бомбички и опожарявания. "Ройтерс" съобщи и че полицията в Торино, където бяха най-сериозните щети, е използвала сълзотворен газ в опит да възстанови реда.

Италия не е единствената страна, където затягането на мерки предизвиква недоволство. Затова пък там има благодатна почва то да ескалира в нещо повече. Според властите насилието е провокирано не само от ултраси и неофашисти, които спекулират със страха на хората от икономически срив, но и със съдействието на организираната престъпност.

Според италианските власти именно мафията е планирала и ръководила демонстрациите поне в един от тези градове - в Неапол, където протестите прераснаха в насилие и нападения срещу полицията миналия петък.

Тогава органите на реда идентифицирали познати членове на мафиотския клан Камора, за които се смята, че са провокирали насилие - хвърляне на камъни по полицията, атакуване на полицейските служители вътре в автомобилите им и повреждане на самите превозни средства. Нападнати са и няколко журналисти.

Главният прокурор за борба с мафията Федерико Кафиеро де Рахо добавя пред вестник "Матино", че "200 скутера са следвали протестната демонстрация, след което по даден сигнал са атакували властите".

Управителят на областта Винченцо де Лука определи тези прояви като "партизанска война". Според него насилието е било с нива на интензивност, които "не са присъщи нито на собствениците на ресторанти, нито на бизнеса, нито на работниците".

Той е убеден, че протестът няма нищо общо със законните притеснения от страна на бизнеса за полицейския час, а е бил планиран и координиран за най-малко една седмица. И към мирните протестиращи са се присъединили членове и на крайната десница и анархисти. Това според него е "реална, осезаема атака срещу държавата".

Защо ѝ е на организираната престъпност да подклажда протестите? Отговорът е повече от ясен - ограниченията срещу коронавируса пречат и на нейния бизнес.

Докато икономическите сътресения, причинени от кризата, дадоха възможности на мафията да разграби пострадалите фирми, полицейският час и ограниченията за блокиране са лоши новини за тях, защото ограничават възможностите на мафията да оперира, пише "Политико".

Полицията изчислява, че със затварянето на нощния живот в Италия приходите на Камора от наркотици ще бъдат засегнати с цели 60%, а след първото налагане на ограничения през март мафията е била "опустошена".

Затова сега нейните представители правят всичко възможно, за да попречат на коронавируса да навреди още на бизнеса им, включително да организират насилие при протестите, убедени са експерти.

Според Джузепе Антучи - президент на Центъра за изследване на мафията Fondazione Caponnetto, клановете използват протестите и за да разпалят гнева от общото недоверие към държавата.

"За тях е подходящо да създадат климат за конфликти между хората и държавата. Те искат да изтъкнат, че държавата не стои зад хората, и да предложат помощ, като по този начин разширят мрежата си от съюзници", предупреждава Анточи.

"Ако мафиотски бос плати покупките ви в магазина, когато вие не можете, той става ваш благодетел. Но с това има риск да се върнем 30 или 40 години назад, когато лидерите на мафията са били възприемани като арбитри за разрешаване на проблеми и спорове", алармира още експертът.

Има опасност много бизнеси, оцелели след блокирането, сега да се сринат, ако не получат помощ. Което ги превръща в идеална плячка. И мафията е готова да се отзове със скрити средства, които трябва да изпере, като ги инвестира в законни предприятия. Ако бизнесът обаче се обърне за заем от мафията, лихвите ще са толкова високи, че в крайна сметка човек ще бъде принуден да даде в ръцете на мафията част от него, предупреждават експертите по организирана престъпност.

Затова според тях държавата трябва да се погрижи за тези бизнеси бързо, иначе мафията ще го направи.

Депутатите от Неапол Сандро Руотоло и Паоло Сиани вече призоваха правителството да помогне на бизнеса и хората, които се борят да свържат двата края, за да предотвратят намесата на мафията. В съвместно изявление те призоваха също законно протестиращите да се дистанцират от агресорите.

Сенаторът Никола Мора, ръководител на антимафиотската комисия в парламента, също е убеден, че мафията ще се възползва от пандемията.

"Където има социални лишения и недоволството, там има и възможност за изграждане на мита за добрата Камора, която защитава и се грижи за хората. На юг все още се чува, че мафията е нещо добро", казва той в изявление.

През пролетта престъпните синдикати също се възползваха от блокирането на страната.

Докато Италия опитваше да стъпи на крака в началото на лятото, Камората се състезаваше с опитите на неправителствените организации да подкрепят местните жители. Малки суми за най-уязвимите срещу нещо в замяна.

А по време на дългогодишната икономическа криза в Италия, мафиотските групи изпраха огромни печалби от трафик на наркотици чрез инвестиции в закъсали малки бизнеси, които се превърнаха в параван за криминална дейност. Всичко това, разбира се, маскирано като услуга за нуждаещите се.

Днес този вече познат похват изглежда отново е в играта. Въпросът е, че ако доскоро благоприятната почва беше по-скоро Южна Италия, днес се наблюдава опит за разширяване територията на дейност на мафията.

Станете почитател на Класа