LCI: Светският характер на френското училище отдавна е под заплаха, но за това мълчат

Още през 2004 г. беше представен доклад пред френското министерство на образованието, че светският характер на френското училище е бил подложен на многобройни атаки от самите ученици, но след това властите са предпочели да го погребат, пише LCI. Авторът на доклада, бившият инспектор на Министерството на образованието Жан-Пиер Обен, разказа за това в интервю за канала. Според чиновника през последните години властите в страната са се научили да не премълчават проблемите, но те няма лесно да бъдат разрешени.

 

LCI: Светският характер на френското училище отдавна е под заплаха, но за това мълчат

 

 

На 2 септември — тоест малко повече от два месеца преди убийството на френския учител Самюел Пати, който беше обезглавен за показване на своите ученици на карикатури на пророка Мохамед — във Франция излезе книга, озаглавена „Как позволихме на ислямизма да проникне в средните училища“, пише сайтът на телевизионния канал LCI.

Междувременно, както се подчертава в материала на канала, авторът на книгата — бившият генерален инспектор на Министерството на образованието на страната, а сега пенсионер Жан-Пиер Обен — започва да бие тревога преди 15 години: през 2004 г. той публикува доклад за посегателствата върху принципите на светския характер в образованието. Въпреки това доскоро работата на Обен, по собствените му думи, е специално игнорирана от чиновниците — а той не спира да ги критикува за това, пише LCI.

Както самият бивш инспектор каза в интервю за канала, докладът му е резултат от проверка, извършена през 2004 г. в около 60 образователни институции в цяла Франция — и дори тогава били очертани тревожни тенденции в системата на училищното образование.

„Отбелязахме някои промени: изразяване на протест срещу определени дисциплини и автори — например в рамките на курса по литература, но също и срещу теорията на еволюцията. В историята и географията това се отнасяше за всичко, което засягаше Близкия изток, колониалните войни, както и религиозните теми», поясни Обен.

През тази година се съобщава за няколко инцидента, при които ученици отказвали да почетат паметта на загиналите при нападението над „Шарли Ебдо“ с едноминутно мълчание и изразили подкрепа за нападателите. Както Обин отбелязва, подобни случаи в училищата са регистрирани и изложени в доклада му след терористичните атаки в Ню Йорк и Мадрид, но през 2015 г. това поведение на учениците шокирало обществото в значителна степен.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа