САЩ заплашват да унищожат иранските ракети, изпращани във Венецуела

Специалният представител на САЩ за Иран и Венецуела Елиът Абрамс заяви, че правителството на САЩ ще унищожи иранските ракети с голям обсег, ако Техеран реши да ги изпрати във Венецуела.


„Прехвърлянето на ракети с голям обсег от Иран във Венецуела е неприемливо за Съединените щати и няма да бъде толерирано или позволено", каза Абрамс пред Fox News. "Ще направим всичко възможно да спрем пратките с ракети с голям обсег и ако те някак стигнат до Венецуела, там ще бъдат елиминирани", добави служителят на Държавния департамент.


Нито Абрамс, нито други държавни служители предоставиха информация, която потвърждава намерението на иранското правителство да продава оръжие на латиноамериканската държава в близко бъдеще, но във всеки случай те не изключват Техеран и Каракас да могат да си сътрудничат в тази област.


Както Абрамс обясни на медията, „Иран обяви намерението си да участва в продажбата на оръжие, а Венецуела е очевидна цел. Тези два режима вече имат връзка, особено като се има предвид, че правителството на Николас Мадуро вече плаща със злато, за да купува бензин от Иран, а в страната има иранско присъствие."


"Иран изпрати ракети на хутите, така че знаем, че те са готови, желаят и могат да ги изпратят до Венецуела и други потенциални купувачи", каза Абрамс. Той каза "всяка доставка на иранско оръжие е дестабилизираща за Южна Америка и Карибите и особено опасна за съседите на Венецуела - Бразилия, Колумбия и Гвиана ".


Преди малко повече от седмица Иран обяви премахването на всички останали ограничения върху износа и вноса на оръжие и пътуванията на някои иранци, наложени от Съвета за сигурност на ООН. Тъй като 18 октомври 2020 г. беше крайният срок за изтичането на забраните, тяхното вдигане беше автоматично и не изискваше никакви допълнителни действия.


Ограниченията бяха премахнати съгласно Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН и Съвместния цялостен план за действие от 2015 г. (JCPOA), който отмени поредица от санкции на ООН в замяна на по-строг контрол върху ядрената програма на Иран.


Администрацията на Доналд Тръмп беше против отмяната на международните санкции, наложени срещу Иран, но не успя да убеди Съвета за сигурност на ООН да удължи ембаргото.

Станете почитател на Класа