Подводната мина на САЩ Хамърхед, която трябва да спре руския Посейдон

Американският флот направи крачка напред в програмата си Хамърхед, като подаде искане за предложения, търсещо подизпълнители за доставка на новите подводни мини.


Мините Хамърхед, което се превежда като „глава чук", са проектирани да бъдат поставяни на морското дъно от подводен робот, без да привличат вниманието на врага и да стрелят с капсулирано торпедо, когато сензорите му разпознаят целта наблизо.


Като основно автономно противоподводно оръжие, което може да се използва в големи количества, Хамърхед понастоящем е приоритет за американския флот и е част от Националната стратегия за отбрана.


Според Форбс, въпреки че стратегията няма такива преки спецификации, основното предизвикателство ще бъде противопоставяне на китайските подводници на собствената им територия в Южнокитайско море, цел, за която Хамърхед може да помогне.


От своя страна порталът Popular Mechanics поддържа, че ВМС на САЩ подготвят подводните мини от следващо поколение не само срещу Китай, но и срещу Русия и в този смисъл важна роля на Хамърхед може да бъде да спира руския Посейдон, проект за безпилотна подводница с ядрено задвижване.

Станете почитател на Класа