Мосад е взел „за проучване“ китайска ваксина срещу коронавирус

Организацията на тайните служби на Израел, Мосад, е получила китайската ваксина Covid-19, като е взела медикамента за "проучване", съобщават местните медии. Израел вече е разработил собствена ваксина, която ще се подлага на човешки изпитания.


Мосад е донесъл ваксината в Израел през последните седмици, предаде в понеделник израелският Channel 12. Не е ясно как точно агенцията се е снабдила с лекарството.


Множество правителствени източници „индиректно" потвърдиха доклада пред местните медии. Твърди се, че целта е проучване на китайското съединение и по-нататъшно проучване на възможностите за ваксинация. Освен това високопоставен служител на здравното министерство потвърди, че страната се стреми да закупи ваксини Covid-19 и от други страни.


„Има няколко дипломатически усилия, които се извършват зад кулисите", каза чиновникът пред „Йерусалим пост". "Ние опитваме всичко възможно, за да гарантираме на израелските граждани достъп до ваксина възможно най-скоро."


Израел вече е разработил собствена ваксина срещу Covid-19, но процесът на тестване остава на ранен етап. Миналата седмица Израелският институт за биологични изследвания в Нес Циона обяви името на своята ваксина, която беше наречена „Brilife".


Ваксината вече е получила всички необходими одобрения и се очаква нейната фаза 1 с тестване при хора да стартира през следващата седмица. Първоначално медикаментът ще бъде изпробван на около 100 доброволци и ако всичко върви добре, още 1000 души ще вземат участие във фази 2 и 3 през следващата пролет.


През последните седмици Израел претърпя рязко увеличение на новите случаи на коронавирус, като в момента бройката заболели е 310 000. Въпреки че цифрата изглежда сравнително малка в сравнение с най-силно засегнатите страни, тя е значителна за 8,9 милионната нация и представлява около 3,4% от цялото население.


В световен мащаб броят на потвърдените случаи на коронавирус достигна значително над 43 милиона, показват последните статистически данни на университета Джон Хопкинс.

Станете почитател на Класа