НАСА потвърди обилното присъствие на замръзнала вода на Луната

НАСА потвърди в понеделник недвусмисленото присъствие на изобилна вода на Луната, като заяви, че на естественият спътник на Земята има много повече замразени водни капани, отколкото се смяташе преди.


Водата, която е замръзнала в резервоари под повърхността, може да служи за задоволяване на нуждите на човешките колонии там, които в бъдеще могат да бъдат установени за постоянно.


Констатацията, обявена чрез телеконференция на живо в канала на НАСА в YouTube, е направена благодарение на Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия (SOFIA), телескоп на борда на модифициран самолет Boeing 747SP, съвместен проект на космическата агенция. НАСА и Германския аерокосмически център.


Резултатите от наблюденията, публикувани в две статии в списание Nature Astronomy, съобщават за откриването за първи път в историята на водни молекули на повърхността на светлата страна на Луната, както и за идентифицирането на малки региони в постоянна сянка, където това вещество може да остане в капан по стабилен начин.


При първото проучване водата е била открита в кратера Клавиус, в южното полукълбо на Луната и който се вижда от нашата планета. Учените подозират, че водата може да се е появила там в резултат на въздействието на малки метеорити или да се е образувала от взаимодействието на енергийни частици, изхвърлени от Слънцето.


Откритието дава доказателства, че водата може би не се ограничава до студените, сенчести области на нашия спътник, а може да бъде разпределена по цялата му повърхност.


От своя страна авторите на втората работа уверяват, че водата е под формата на малки парчета лед, запазени в рамките на хиляди повърхностни капани, разпределени на площ от около 40 000 квадратни километра около двата полюса на Луната.


Американската космическа агенция предполага, че двете открития ще са от голямо значение за програмата Artemis, с която НАСА прогнозира завръщането на астронавтите на Луната през 2024 година.

Станете почитател на Класа