Haber7: Браво, Путин! Ти си мъж!

Руският президент Владимир Путин заяви, че позициите на Русия и Турция не съвпадат по отношение на ситуацията в Нагорни Карабах и трябва да се търси компромис. Путин каза още: „Арменската окупация не може да продължи вечно“ (руският президент каза, че ситуацията, при която значителна част от територията на Азербайджан е загубена от страната, не може да продължи вечно — бел. ред.).

 

Haber7: Браво, Путин! Ти си мъж!

 

 

Путин участва в годишната среща на дискусионния клуб Валдай в Москва чрез видеоконференция. Говорейки за карабахската война, руският лидер каза, че поддържа постоянен контакт с Алиев и Пашинян.

Подчертавайки, че и Армения, и Азербайджан са равностойни партньори за Русия, Путин каза: «Говоря с тях по няколко пъти на ден.»

«Трябва да търсим компромис»

Руският лидер отбеляза, че позициите на Русия и Турция не съвпадат по отношение на ситуацията в Южен Кавказ, тъй като Москва е за политическо уреждане, но Русия не се страхува от разногласията с Турция, а когато позициите и подходите не съвпадат, трябва да се търси компромис.

„Надеждно е да се работи с Ердоган“

Обръщайки внимание на факта, че турско-руските проекти се изпълняват благодарение на решителността на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Владимир Путин заяви:

„Ердоган, въпреки натиска, провежда независима външна политика“.

На въпрос дали Русия може да заеме позицията на посредник между Турция и Франция във връзка с напрежението в Източното Средиземноморие, Владимир Путин отбеляза, че Русия има добри отношения както с Франция, така и с Турция.

„Имаме добри, стабилни, макар и не пълноценни отношения с Франция — каза руският президент. — Увеличаваме обема на сътрудничество с Турция. Турция е нашата съседка.

Нашите отношения са важни както за Турция, така и за Русия. Не мисля, че нашето посредничество е необходимо тук. Както Турция, така и Франция са държави, които са в състояние да регулират отношенията помежду си. Колкото и трудна да изглежда позицията на Ердоган, знам, че той е гъвкав човек и можете да намерите общ език с него. Затова се надявам тази ситуация да се нормализира.»

Владимир Путин, говорейки и за отношенията между Турция и Русия, отбеляза, че обемът на търговския оборот между двете страни е над 20 милиарда долара и Турция е заинтересована това сътрудничество да продължи.

«Въпреки натиска, Ердоган води независима външна политика», продължи президентът. — Изпълнихме проекта „Турски поток“ за доста кратко време. Но все още не можем да работим с Европа”.

Въпрос до Путин за Османската империя

В отговор на въпроса „какво мислите за коментарите, че Турция провежда политика на разширяване на зоната си на влияние до границите на Османската империя“, Владимир Путин каза:

„Не знам какво планира президентът Ердоган, питайте него. Знам, че президентът Ердоган провежда независима външна политика.»

„Арменската окупация не може да продължи вечно“

Във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах Владимир Путин също подчерта, че „арменската окупация не може да продължи вечно“.

Коментар на читетели:

Ирфан:  Браво, ти си мъж.

Привет: руснаците искат да умиротворят прозападния Пашинян, не искат да повтарят грешката, допусната в Украйна, в Грузия, и да действат чрез трети страни.

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа