Не само за президент: За какво още ще гласуват американците на 3 ноември

Американските избиратели ще решат на 3 ноември дали републиканецът Доналд Тръмп, борещ се за втори президентски мандат, или демократът Джо Байдън, ще поеме властта в Белия дом. Освен това обаче на тази дата ще има избори за Конгрес и губернатори, ще се състоят и местни референдуми.

 

Конгрес

Милиони американски избиратели ще гласуват за народни представители в Конгреса, съставен от две камари, разполагащи с еднаква власт: Камарата на представителите и Сената.

Гласуване ще има за всичките 435 места в Камарата на представителите. От всеки от 435-те избирателни района в САЩ ще бъде избран по един кандидат с мандат от две години. В момента в долната камара на американския Конгрес мнозинство имат демократите и според експерти е малко вероятно на тези избори то да се обърне в полза на републиканците.

Ще бъдат избрани нови 33 сенатори в 100-местния Сенат с мандат от шест години. Ако Джо Байдън бъде избран за президент и демократите поемат контрола върху горната камара, Демократическата партия ще държи всички големи лостове на федералната власт във Вашингтон за пръв път от началото на управлението на Барак Обама.

 

 

 

Губернатори

Единайсет от общо 50 щата ще изберат нови губернатори. Те разполагат с изпълнителна власт и могат да взимат решения в редица области, които не са от компетенцията на федералното правителство. Губернаторът е най-влиятелният политик в щата, но сенаторите (по двама от всеки щат) също имат значително влияние на местно ниво.

 

 

Референдуми

Американците ще се произнесат по редица местни инициативи – от защита на изчезващ вид вълци в Колорадо до декриминализиране на халюциногенните гъби във Вашингтон. Пет месеца след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, загинал при полицейски арест, в няколко града и окръга в страната ще се гласува за мерки за реформа на полицията.

 

 

Местни избори

Гласуване ще има и за хиляди постове на местно ниво – щатски законодателни събрания, съдии, кметове, общински съветници и шерифи.

Франс прес

Станете почитател на Класа