Информатор: „Гугъл си играе на селективен Бог“

Технически мениджър в Гугъл Cloud е заявил, че гигантът на търсачките „си играе на Бог на политическата сцена в САЩ, изкривявайки резултатите от търсенето в полза на демократите", според интервю под прикритие, заснето от Project Veritas.


В кадрите, публикувани в понеделник, консервативният медиен надзорник споделя осем минути интервю с човек, идентифициран като Ритеш Лахкар, за когото се казва, че е технически мениджър в облачната услуга на Гугъл. Той обвинява компанията, че е поставила пръста си върху цифровите везни в полза на демократите.


„Вятърът духа към демократите, защото Републиканската партия (РП) се равнява на Тръмп, а Тръмп е равен на РП. Всички го мразят, въпреки че РП може да има добри черти, никой не иска да ги признае точно сега ", каза Лахкар на въпрос дали Гугъл благоприятства някоя политическа партия.


Лакхар - на чиято страница в LinkedIn се посочва, че работи в Гугъл от май 2018 г. - не посочва как точно компанията дава предимство на определени политически гледни точки. Той предполага, че „платформата продава благоприятно покритие на най-високата оферта."


„То е изкривено от собствениците или драйверите на алгоритъма. Като кажа „Хей, Гугъл, ето още два милиарда долара, захранвайте този набор от данни и всеки път, когато се търси Джо Байдън, да се получават тези резултати. Тръмп казва нещо - дезинформация. Ще изтриете това, под какъвто и да е предлог. А ако демократичен лидер каже това, ще го оставите.", продължи той, обвинявайки фирмите от Big Tech че си „играят на Бог и отнемат свободата на словото и от двете страни."

 

Лахкар се оплака от задушаващата, прекалено политизирана атмосфера в Гугъл, където „вашето мнение е по-важно от работата ви". Той припомня драматичния отговор на победата на Доналд Тръмп през 2016 г. в компанията. Няколко медийни съобщения документират ужасяващите реакции на служителите по отношение на победата, включително кадри от вътрешната среща в компанията скоро след изборите, където се чува съоснователят Сергей Брин да сравнява победата на Тръмп с възхода на фашизма в Европа.

 

„Когато Тръмп спечели за първи път, хората плачеха в коридорите на Гугъл. Имаше протести, имаше шествия, имаше сесии за групова терапия за служители, организирани от HR. Това е една от причините да се чувствам задушен [в Гугъл]. Защото от едната страна има непрофесионално отношение, а от друга - има това ултра-ляво отношение. Цялото ви съществуване там е под въпрос", каза той.


Гугъл, който все още не е отговорил на обвиненията на Лахкар, е бил подложен на обстрел още преди това с твърдения за политическа пристрастност в резултатите от търсенето, като вътрешни документи, получени от Project Veritas миналата година, предполагат, че компанията поддържа „черни списъци" на съдържание, насочени към определени медии, повечето от които са вдясно от центъра. Гугъл също отказа да отговори на предходното твърдение, но ръководителят на компанията Сундар Пичай настоя, че търсачката не предпочита една гледна точка пред друга и че алгоритмите на Гугъл са „невъзможни за манипулиране".

Станете почитател на Класа