Какво да очаква Азия при победа на Джо Байдън в президентските избори в САЩ?

Какво трябва да очаква Азия при евентуална победа на Джо Байдън на президентските избори в САЩ? Дали ще се повтори ситуацията с Барак Обама или тактиката на Доналд Тръмп ще бъде продължена? Това са въпроси, които политиците от двете страни на Тихия океан си задават преди изборите в САЩ на 3 ноември, пише Nikkei Asia Review. 

Ако кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън, който изпълнява длъжността вицепрезидент по времето на кабинета Обама, превърне предизборната си преднина в победа, той ще трябва да се справи със сеизмичното въздействие на президента Тръмп върху Азиатско-Тихоокеанския регион, което разтърсва страните там през последните четири години.

Администрацията на Тръмп зае конфронтационна позиция срещу Китай по отношение на всичко - от търговията, технологиите и пандемията от коронавирус до Южнокитайско море и Тайван. Тръмп също създаде напрежение с азиатските си съюзници, като заплаши да намали присъствието на своите войски в Япония и Южна Корея и изгради преки връзки със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

В момента протича финансово и технологично разцепление с Китай, като Вашингтон предприема наказателни мерки срещу някои от най-големите технологични играчи в азиатскаата страна като Huawei Technologies и TikTok. Байдън също ще наследи търговската сделка от първа фаза - по която Пекин не отговаря на обещанията си за покупки - и търговските отношения с Азия, разклатени от оттеглянето на Тръмп от Транстихоокеанското партньорство.

По време на предизборната кампания позицията на Байдън спрямо Китай звучи по-близо до вижданията на Тръмп, отколкото до тези на Барак Обама - в един дебат той нарече държавния лидер на Китай и генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) Си Дзинпин „главорез“. Много анализатори смятат, че твърдият подход към Китай, наложен от Тръмп, ще продължи дори при демократичен президент.

Nikkei Asia разглежда цялостно как победа на Джо Байдън в американските президентски избори ще се отрази върху Азия.

Технологиите и Китай

Кампанията на Байдън сигнализира, че бившият вицепрезидент ще накара Америка да "спечели състезанието с Китай за бъдещето".

Позовавайки се на 30-кратното нарастване на разходите за научноизследователска и развойна дейност в Китай от 1991 до 2016 г., Байдън се ангажира да инвестира сериозно в нови технологии в рамките на своя икономически дневен ред „Купете американското“. Планът включва 300 милиарда долара за нови технологии, вариращи от електрически превозни средства до 5G мрежи и изкуствен интелект - области, в които Китай бързо набира скорост.

 

 

Кампанията му предлага малко конкретни данни относно мерките, които би предприел срещу китайските технологични компании, както и относно запазването на твърдите санкции на Тръмп срещу Huawei.

Бившият дипломат Кърт Кембъл и съветникът на Байдън Джейк Съливан пишат през 2019 г., че САЩ трябва да "защитят своите технологични предимства пред кражбата на интелектуална собственост в Китай, целенасочената индустриална политика и смесването на икономическия сектор и този на сигурността" - всички основни препятствия в търговското противопоставяне между САЩ и Китай.

 

Те се застъпват за „засилени ограничения на потока от технологични инвестиции и търговия и в двете посоки“. В същото време двамата предупреждават: „Злоупотребата с технологичните ограничения може да тласне други страни към Китай“. 

Проучване, публикувано този месец от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания, показва, че 71% от американските лидери смятат, че на Huawei и други китайски компании трябва да бъде забранено да участват в изграждането на 5G мрежата в САЩ. Повече от половината от тях заявяват, че Вашингтон трябва да забрани износа за тези компании. 

Търговия

Байдън заяви, че иска да работи със съюзници на САЩ, за да окаже колективен натиск върху Пекин.

Търговската война на Тръмп с Китай струва на глобалната икономика милиарди долари. Въпреки сделката от първа фаза средната процентна стойност на американските мита върху вноса от Китай остават на ниво от 19,3%, което е повече от шест пъти тяхната средна стойност преди началото на конфликта през 2018 г. В същото време средната процентна стойност на китайските мита върху американския внос е 20,3%.

 

 

 

Администрацията на Тръмп избягва работата със съюзници и международни споразумения - тя се оттегли от Транстихоокеанското партньорство, Парижкото споразумение, Съвета за човешки права към ООН, Иранското ядрено споразумение и заплаши да напусне Световната търговска организация (СТО) и Световната здравна организация (СЗО).

"Мисля, че администрацията на Байдън би била по-фокусирана само върху проблема с Китай и ще работи по-тясно със съюзниците. (Администрацията на Байдън) би била много по-предпазлива при използването на мита", смята анализаторът Едуард Олдън. "(Но) това не означава, че митата ще бъдат вдигнати веднага", допълва той.

Байдън нарече сделката от първа фаза на Тръмп с Пекин "празна", тъй като все още не са разгледани нелоялните търговски практики и кражбите на интелектуална собственост, се казва в уебсайта на кампанията на Байдън. Той обеща да работи със съюзници на САЩ, за да промени поведението на Китай.

Повечето експерти смятат, че конкуренцията между САЩ и Китай е неизбежна, но как ще се справи администрацията на САЩ, е от ключово значение за насърчаване на положителните промени в отношенията между двете страни.

От друга страна няма гаранции, че администрацията на Байдън незабавно ще се присъедини към Всеобхватното и прогресивно транстихоокеанско партньорство - настоящата версия на ТТП, която се състои от 11 страни без САЩ.

Байдън не представя план за ТТП, което беше защитено от администрацията на Обама. Вместо това той отстоява необходимостта да инвестира вътрешно, преди да предприеме сключването на големи търговски сделки.

 

Южнокитайско море

През 2016 г., при посещение в Австралия, Байдън се зарече, че САЩ ще "гарантират, че морските пътища са сигурни, а небето остава отворено".

"И аз ви уверявам, че САЩ не отиват никъде", каза той, добавяйки: „САЩ са тук в Тихия океан, за да останат“.

По време на кампанията си Байдън подчерта важността на укрепването на съюзите на Вашингтон за възстановяване на американското лидерство. А в случая с Южнокитайско море това означава по-голяма ангажираност със страните от Югоизточна Азия. 

Подходът на Байдън ще се съсредоточи не само върху конфронтационната страна на китайската политика, но също така и върху това как да се отговори на местните опасения и да се вземе страна в рамките на съперничеството между САЩ и Китай, изтъква Патрик Кронин от Института „Хъдсън“ във Вашингтон.

Даниел Ръсел, помощник държавен секретар за Източна Азия и Тихия океан в кабинета Обама, споделя, че Байдън ще предприеме мерки за избягване на военна ескалация в резултат на неправилно общуване.

"Ще имаме стратегия за национална сигурност ..., която включва не само изпращане на военни кораби", каза той. "Това ще включва дипломация, ангажираност и участие в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и регионалните форуми", изтъква Ръсел.

Тайван

През последните години Байдън предприе по-твърда позиция към Китай, критикувайки Си Дзинпин заради протестите в Хонконг. Той е първият кандидат за президент на Демократическата партия, който поздрави президента на Тайван Цай Ингвен за нейната победа на изборите, докато настояваше за по-силни връзки между САЩ и Тайван.

Ако Байдън спечели президентския пост, политиката на администрацията на Тръмп за продажба на оръжие на Тайван може да го постави в затруднение.

Според Рафик Досани от Центъра за азиатско-тихоокеанска политика в Ранд, двигателят на отношенията между САЩ и Тайван "не е САЩ, а Тайван".

Ако отношенията между политическите партии, управляващи Тайван и континента, продължат да се разпадат, "очаквам, че Байдън ще подкрепя Тайван и да действа твърдо срещу Китай", посочва Досани.

Северна Корея и американските войски в Азия

Байдън казва, че иска да работи със съюзници - най-вече с Япония, Южна Корея и Австралия - и други, включително с Китай, за оказване на натиск върху Северна Корея да премахне всякакво ядрено оръжие. Той също така иска да засили контрола върху оръжията в региона със сътрудничеството на Русия.

Това създава контраст с Тръмп, който според множество публикации, както и спред бившият му съветник по националната сигурност Джон Болтън, е заплашвал да изтегли войски от Япония и Южна Корея - дългогодишни съюзници на Вашингтон в Североизточна Азия - ако не започнат да плащат допълнително за американската подкрепа.

Според Дженифър Линд, професор по политология, Байдън ще възприеме по-старите методи срещу  Пхенян.

"Очаквам, че Байдън ще следва дългогодишния подход на САЩ към Северна Корея, който е комбинация от възпиране и случайни опити за дипломация", посочва Линд.

 

Аспарух Илиев

 

Станете почитател на Класа