Директорът на РФДИ: „Ваксината Спутник В може да бъде доставяна в Латинска Америка от декември“

Директорът на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев обяви в понеделник, че коронавирусната ваксина Спутник В може да бъде доставена в латиноамериканските държави от декември.


"Ние вярваме, че през декември ще можем да започнем да доставяме Спутник В в Латинска Америка. Ще произведем десетки милиони дози от ваксината през декември и ще започнем много активни доставки през януари", каза Кирил Дмитриев.


На 11 август в Русия бе регистрирана първата в света ваксина срещу коронавируса Спутник В. Лекарството е разработено от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология Гамалея. Ваксината използва човешка аденовирусна технология от два различни вектора, Ad26 и Ad5, за първа и втора инжекция. Спутник В обаче не съдържа живи човешки аденовируси, а човешки аденовирусни вектори, които не са способни да се размножават и са напълно безопасни за здравето.


На 9 септември започна третата фаза на клиничните изпитвания на Спутник В, в която участват 40 000 души. Извън Русия ваксината се тества във Венецуела, Обединените арабски емирства и Беларус.


В началото на октомври вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес обяви, че нейната страна ще произвежда Спутник В, след като тестовете, в които участват около 2000 венецуелци, бъдат завършени.

Станете почитател на Класа