НАСА дава на Nokia 14 милиона долара за изграждане на първата клетъчна мрежа на Луната

Nokia спечели договор на НАСА от 14,1 милиона долара за разполагане на първата клетъчна мрежа на Луната и поставяне на основите за трайно човешко присъствие там, съобщават двете организации.


Космическата агенция ще се опита отново да отведе астронавти на Луната до 2024 г., като част от програмата си Artemis. Преди човек отново да стъпи на лунната повърхност, Nokia ще инсталира 4G LTE мрежа в края на 2022 г., се казва в изявление на финландската компания.


Технологиите на Nokia ще поддържат критични комуникационни възможности в различни приложения за предаване на данни, включително жизненоважни командни и контролни функции, дистанционно управление на лунни ровери, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока разделителна способност.


За да изпълни тази задача, компанията ще си партнира с Intuitive Machines, като интегрира оборудването си в лунния модул за кацане, произведен от американската компания. Мрежата ще се самоконфигурира след кацането.


Лунното мрежово оборудване е специално проектирано да издържа на суровите условия на изстрелване и кацане на луната и да работи в екстремните космически условия.

Станете почитател на Класа