САЩ могат да загубят войната с Русия или Китай

Във всяка бъдеща война противници на САЩ като Китай и Русия ще атакуват вътрешността на Съединените щати, казва експертът. Той е уверен, че макар американската армия да има значителен потенциал, тя няма издръжливост за победа срещу равен противник.

 

Защо САЩ могат да загубят войната с Русия или Китай

 

 

Обичайните въоръжени сили на американската армия имат значителен потенциал и обхват, но им липсва издръжливост да спечелят продължителна война срещу равен или почти равен противник.

Разрушителността на съвременните неограничени методи на неядрена война бързо изчерпва съществуващата основна мощ, оставяйки на страната само няколко възможни военни възможности за решения и действия.

Постепенното подобряване на доктрината, глобалното разполагане и организационната структура на въоръжените сили са стъпки в правилната посока, но те не са достатъчни, за да осигурят предимството на САЩ в мащабна война с конвенционални оръжия.

Бъдещите войни — безжалостно унищожение

Войната през този век ще остане борба, основана на безмилостно унищожение. От географска гледна точка войната ще се разпространи от точките на физически контакт между воюващите страни и в това, което американците смятат за специални зони с ограничен достъп и стратегическите зони за тилово обезпечение.

Бъдещето на междудържавните войни ще включва неядрено насилие по суша, море и въздух, както и конфликти в космоса и киберпространството. Напредъкът относно скоростта и обхвата на битките и разпознаването на целите ще увеличи уязвимостта на платформи като самолетоносачи, подводници и спомагателни кораби на противника.

Генерал Марк Мили, началник на щаба на армията на Съединените щати, открито подчертава визията за бъдещите войни, при които бойните загуби могат да се конкурират с тези от Втората световна война.

Интензивността и темпото на военните действия бързо ще разрушат логистичните системи, предназначени да възстановят или увеличат издръжливостта на силите с предно базиране.

Във всяка бъдеща война противници като Китай, Русия и дори Северна Корея ще атакуват вътрешността на САЩ. Тези атаки ще включват използването на кибер електромагнитния спектър.

Наличието на цифрови инструменти и относителната лекота на достъп до целите ще позволят на противниците да разгръщат нападателни операции във всички мрежови киберпространства, които свързват критичните структури на съвременните логистични системи.

Тези действия ще нарушат комуникационните, финансовите и транспортните мрежи, необходими за възстановяване на всички национални военни сили и активи. Дори сега, в периода на относителен мир, военните се борят със сложен процес на регулиране на фрагменти от хиляди критични системи.

Структурата за стратегическа подкрепа във вътрешността също ще бъде уязвима от смъртоносните действия на държавни и недържавни участници в случай на голяма междудържавна война. Обхватът и точността на перспективните неядрени оръжия ще увеличат вероятността от разпространение на военните действия във вътрешността на страната.

Промишлените предприятия, комуникационните системи и критичните запаси от ресурси са уязвими и ще изискват значителни инвестиции, за да бъдат защитени.

Никой рационален противник няма да позволи на изключително важна корабостроителница да извърши поредица от строителни и ремонтни дейности, ако има средства да наруши този процес.

Автор: Подполковник Уилям Адлер — професор по национална сигурност във Военноморския колеж на САЩ.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа