Русия отново казва “не”

Руският външен министър Сергей Лавров заплашва да спре комуникацията с ЕС. Но това няма да е от полза нито за Европа, нито за самата Русия, твърди Die Welt. Авторът припомня бойкотите от миналото: във всички случаи въпросът стигал до задънена улица. Сега ЕС налага санкции, но вратата все още е отворена за Русия.

 

Die Welt (Германия): Русия отново казва “не”

 

 

Заплахата на руския външен министър Сергей Лавров е да се спре общуването с ЕС.

Да не се разговаря един с друг никога не води до нищо добро, особено в отношенията между Русия и Запада. Заплахата на руския външен министър Сергей Лавров да замрази диалога с ЕС не е от полза нито за Русия, нито за ЕС, нито за Запада като цяло. Това е задънена улица. Решението може да бъде само нова политика.

Санкциите на ЕС не са се променили коренно. Те поддържат едно и също ниво, използват едни и същи инструменти, което в дипломацията означава: нашите предупреждения са по-силни, но ние оставяме вратата отворена.

Но ако конфликтът ескалира, нещата могат да се променят

След покушението срещу Навални Ангела Меркел за първи път не изключи последиците за газопровода «Северен поток 2». Антируските санкции на ЕС все още не съдържат изискване за закриване на този проект. Ангажиментът за споразумения е от голяма стойност за Меркел, тъй като самата тя действа на международната сцена като привърженик на световния ред, основан на споразумения.

Но Меркел даде да се разбере, че всичко може да се промени. Това не са празни думи. Ако Джо Байдън спечели изборите в САЩ, той ще предприеме първите стъпки да се направи отново дееспособен трансатлантическия алианс.

И демократите критикуват „Северен поток 2“ в светлината на руската политика. Новооткритото единство на Запада може да бъде достатъчно важно за Меркел да преосмисли проекта за газопровод, ако по това време все още продължава бойкотът на Русия.

Отказът от комуникация през 80-те години не донесе нищо добро, когато Москва временно бойкотира преговорите за разоръжаване в Женева. До нищо добро не се стигна, когато Бон в миналото прекъсна контактите с държавите, признали ГДР. И двата пъти въпросът стигна в задънена улица, и двата пъти решението бе нова политика. Днес е същото. Ако руските проблеми бъдат решавани с други методи освен с Новичок, с пистолети и с “не”, няма да са необходими санкции.

 

(твърденията, че Русия е употребила“Новичок” спрямо Навални, НЕ почиват на нито едно доказателство, бел. ред.).

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа