Пашинян обвинява Турция за продължаването на боевете в Карабах

Арменският премиер Никол Пашинян изрази увереност, че Азербайджан няма да спре военните действия в Нагорни Карабах, докато позицията на Турция не се промени.

"Убеден съм, че докато позицията на Турция остане непроменена, Азербайджан няма да спре военните действия", заяви Пашинян в интервю за Ройтерс, предаде РИА Новости .

Освен това официалният представител на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян заяви, че азербайджанските въоръжени сили са предприели офанзива в три или четири посоки в Нагорни Карабах, като боевете по цялата линия на контакт продължават през целия ден.

„Особено тежки сблъсъци бяха регистрирани в северната посока. Може би една от най-трудните битки в тази война “, цитира ТАСС Ованисян.

На сутринта от 27 септември започна изостряне на конфликта в Нагорни Карабах. След разговори между външните министри в Москва на 9 октомври, Баку и Ереван потвърдиха ангажимента си за прекратяване на огъня от обяд на 10 октомври, но по-късно Азербайджан и Армения се обвиниха взаимно в нарушаване на примирието. Пашинян смята, че военният конфликт в Нагорни Карабах трябва да засяга Турция. Турция поиска от Армения да освободи „окупираните“ територии. В понеделник Пашинян направи изявление, в което обвини Азербайджан в опит да "унищожи арменците в Нагорни Карабах".

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа