СЗО алармира: Вирусът избухна с нова, още по-голяма сила

Световната здравна организация съобщи днес, че през изминалата седмица в европейските държави са били регистрирани над 720 000 нови случая с коронавирус, което е най-големият брой от началото на пандемията за седмица, предаде АП. "Вирусът се завръща с нова сила и трябва да сме внимателни и да спазваме ограниченията", посочва СЗО.

Според организацията новите случаи в Испания бележат "значителен спад" в сравнение с предходните седмици. Но в Полша, отбеляза СЗО, броят на заразените и на починалите е скочил съответно с 93 и 104 на сто.

Генералният директор на здравната агенция на ООН Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че СЗО разбира недоволството на хората от проточването на пандемията, но предупреди, че в случая "няма кратки пътища и сребърни куршуми". Според международната организация националната карантина е "крайно средство", когато правителствата нямат друг избор, но те трябва да използват повече целеви методи за възпиране на вируса.

Правителствата в цяла Европа правят точно това – предприемат различни мерки с цел да ограничат разпространението на заразата. Британският премиер Борис Джонсън обяви за въвеждането на нова тристепенна система на ограничения заради коронавируса, която ще действа на територията на Англия. Според степента на заразяване с коронавируса районите в Англия ще бъдат означавани като зони с "нисък", "повишен" и "много висок" риск, което ще определи и мерките, които ще се въвеждат на местно ниво.

Новите мерки включват затваряне на част от пъбовете на фона на бързите темпове на разпространение на коронавируса в Англия. Ще бъдат затваряни пъбовете и баровете в районите с "много висок" риск. Ограниченията ще влязат в сила от 14 октомври. "Трябва да действаме, за да спасим животи", каза Джонсън пред парламента, като подчерта, че не иска нова национална карантина.

Италианското правителство се сблъсква с обвинения за налагане на полицейска държава, отправени от потребители на социални медии. Правителството забрани всички празненства на закрито и на открито, с изключение на събирането на максимум 30 души след сватбена церемония, кръщене или погребение. Указът на премиера Джузепе Конте "силно препоръчва" да се избягват празненства в домашни условия и да се ограничават поканените на тях гости до шест души. Правителството изтъква, че когато хората посрещат гости у дома си, трябва да носят предпазни маски, за да се намали максимално рискът от зараза.

Италианското правителство предприе мерки след голям скок в броя на заразените - от 2000 дневно в края на септември до близо 6000 през последните почивни дни. Италия е сред държавите, най-тежко засегнати от пандемията. Досега са регистрирани близо 360 000 заразени, от които над 36 000 са починали.

Френската делегирана министърка към вътрешния министър Марлен Шиапа заяви, че правителство не изключва възможността да въведе вечерен час в някои градове като Париж, за да ограничи разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс. "Всички възможности се проучват, нищо не се изключва", каза тя на въпрос дали може да бъде въведен вечерен час.

Френските власти съобщиха, че вчера броят на лекувани за Ковид-19 в интензивни отделения във Франция е надхвърлил 1500 за пръв път от 27 май.

Испания регистрира около 28 000 нови случая на заразяване с коронавирус от петък досега. Общият брой на заразените с коронавирус в Испания е вече 888 968. От петък досега са регистрирани нови 195 смъртни случая от коронавирус . Общият брой на починалите от вируса в страната е вече 33 124.

Чехия затваря баровете, ресторантите и клубовете от сряда, а училищата ще преминат на дистанционно обучение. До началото на септември броят на заразяванията с вируса в Чехия беше около 25 000, но оттогава рязко нарасна и вече наближава 120 000. Смъртните случаи надхвърлят 1000. Болниците започват да усещат този натиск, след като броят на пациентите се удвои от началото на октомври до над 2000. От сряда до 3 ноември се затварят всички барове, ресторанти и клубове, забранява се консумацията на алкохол на обществени места, налага се ограничение от максимум шест човека за обществени събирания и се въвежда задължително носене на маски на спирките на обществения транспорт. Училищата ще бъдат затворени до 2 ноември и ще преминат на онлайн обучение. Единствено ще останат отворени училища за децата на лекари, медицински сестри и хора, работещи в спасителните служби.

В белгийските области Люксембург и Валонски Брабант влезе в сила вечерен час като мярка срещу епидемията. Между 1.00 и 6.00 ч. в двете южни области ще бъде забранено излизането навън, освен за онези, които отиват на работа, до болница или за да помогнат на човек в нужда. Мярката се въвежда за две седмици, с възможност да бъде продължавана.

Белгийският национален противоепидемичен щаб съобщи, че дневният брой на установените новозаразени вече достига 4449 случая и има опасност да нарасне до 10 000. Спрямо миналата седмица увеличението е със 79 на сто. 

Правителството на Нидерландия ще обяви тази вечер нови по-строги ограничителни мерки, сред които евентуално затваряне на кафенетата и ресторанти. Кралството с население 17 милиона стана през последните седмици една от горещите точки в разпространението на коронавируса в Европа. Вчера бе регистриран рекорден дневен прираст от близо 7000 новозаразени. Сега Нидерландия е страната с най-голям брой инфекции на глава от населението в света.

За последното денонощие в Полша бяха регистрирани 5068 нови случая с коронавирус. За втори път от началото на епидемията в страната бройката надхвърля 5000 на денонощна база. Първият път беше на 10 октомври, когато бяха обявени 5300 новозаразени. В събота бяха въведени допълнителни ограничителни мерки заради постоянното нарастване на инфекциите през пет поредни дни. Новите мерки включват определени часове, през които възрастните могат да пазаруват и повишаване на финансирането за старческите домове.

Случаите в Русия нараснаха през изтеклото денонощие с 13 868 - нов рекорд за 24 часа от началото на пандемията. С това откритите досега случаи на заразяване в страната стават 1,32 млн. В Санкт Петербург са установени от вчера насам още 557 случая, което е максимум за града от началото на пандемията. Москва с 4618 случая бележи максимум от 15 май досега.

Оперативният щаб за борба с инфекцията информира и за рекорден брой смъртни случаи заради коронавируса през последното денонощие - 244. Починалите до момента в Русия са общо 22 966. Активните случаи във федерацията са 271 427.

Ограничителните мерки във всекидневния живот ще се запазят, след като бъде разработена ефективна ваксина срещу коронавируса, заяви днес германският институт "Роберт Кох". Въпреки че е вероятно поне една ефективна ваксина да бъде въведена в употреба до 2021 г., остава малко вероятно тя да достигне до всички слоеве на обществото, пише базираният в Берлин институт за контрол на заболяванията в свой стратегически документ, достигнал до ДПА.

Германия регистрира във вторник 4122 нови случая на коронавирус за последните 24 часа. Предвид нарастващия брой на новозаразени се засилват призивите за въвеждане на единни и лесноразбираеми правила в рамките на децентрализираната система в Германия.

Станете почитател на Класа