Помпео обяви китайското консулство в Ню Йорк за „основен шпионски център“

Пекин обвини Вашингтон в "провокиране на проблеми", след като американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че генералното консулство на страната в Ню Йорк се използва за шпионаж. В петък най-висшият американски дипломат заяви пред New York Post, че Пекин провежда шпионски операции от консулството си в Ню Йорк.


Говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин отвърна на Помпео и отхвърли твърдението му като "злонамерена клевета". „Твърденията на Помпео относно китайските дипломатически и консулски мисии в САЩ и техния персонал са чисто злонамерени клевети", заяви Уанг на брифинг за пресата, настоявайки „Китайският персонал действа в строго съответствие с международното право и двустранните споразумения между двете нации".


„Призоваваме САЩ незабавно да спрат да очернят китайските дипломатически и консулски мисии и служители в САЩ, да спрат да разпространяват слухове и да предизвикват проблеми, а да изпълняват сериозно своите международни правни задължения."


Коментарите на Помпео дойдоха само няколко дни след като полицейският служител от Ню Йорк Баймададжие Ангванг беше обвинен в измама, даване на неверни изявления и възпрепятстване официалното производство. За него се твърди, че работи като агент на Пекин. Държавният секретар заяви, че вярва, че други дипломати и агенти ще бъдат обвинени в бъдеще.


По-рано този месец администрацията на Тръмп удари китайски дипломати с нови ограничения, изисквайки от тях да получат официално одобрение, преди да посетят университетските кампуси и да организират определени културни събития извън територията на мисията. Този ход е последният от поредица от действия, което накара Пекин също да наложи подобни ограничения на американските дипломати, работещи в Китай.


През лятото Вашингтон внезапно затвори консулството на Китай в Хюстън, Тексас, което Помпео също обвини, че работи като „бърлога на шпиони", а дипломатическият персонал представлява заплаха за търговската тайна на САЩ. Този ход също предизвика реакция от Китай, който реципрочно затвори американско съоръжение в Ченгду.


Откакто встъпи в длъжност, президентът Доналд Тръмп непрекъснато настъпва офанзива срещу Пекин, като се прицелва в китайски технологични компании - включително телекомуникационния гигант Huawei и производителите на приложения ByteDance и Tencent - като същевременно многократно упреква страната за пандемията от коронавирус. Междувременно военните операции на САЩ в Южното и Източнокитайско море се увеличиха през последните месеци.

Станете почитател на Класа