Арест за двама американци от ИД за планиране на атаки срещу Тръмп тауър и Нюйоркската фондова борса

ФБР арестува двама американци, обвинени в планиране на поредица от терористични атаки, "достойни за Netflix" срещу няколко високи цели, като небостъргача Тръмп тауър и Нюйоркската фондова борса, с цел да спечелят уважение в Ислямска държава (ИД).


Кристофър Шон Матюс, известен също като „Али Джибрил", беше арестуван в щата Тенеси, докато предполагаемият му съучастник Джейлин Кристофър Молина, с псевдоним „Абдур Рахим", беше заловен в Тексас, съобщава Ню Йорк поуст.


Според декларация, подадена в Окръжния съд Тексас в САЩ, мъжете са се сговорили да окажат материална помощ на Ислямска държава и са планирали да вербуват и радикализират други, за да се присъединят към терористичната група.


Властите твърдят, че са прихванали разговорите между подсъдимите в чат, където те са се ангажирали във вярност на ИД, обсъждали местата за нападения и освен това планирали пътуването си до Сирия, за да се бият на страната на терористите.


Съобщава се, че Матюс не препоръчвал да се насочват към места като „търговски центрове, в които има невинни деца", а призовавал да се удрят обекти като Тръмп тауър и Нюйоркската фондова борса или правителствени сгради, включително Белия дом и централите на ЦРУ и ФБР.


„Бих атакувал такива места, за да изпратя послание", заподозреният написал в чата и добавил: „Според мен, ако наистина искате да нанесете някаква вреда и да направите изявление, ще трябва екип от 3 или 4 мъже и всички те ще се разпръснат на различни страни и тогава експлозията ще ги погълне. "


Матюс също така твърди, че "ако мисията бъде изпълнена, ще постигнем статут на рок звезда", сочат съдебните документи. „Това може да е достойно за Netflix", добавил той.


От своя страна Молина подчертал, че САЩ са негов „враг" и публикувал няколко снимки на американски гражданин, убит от членове на ИДИЛ.


Ако бъдат признати за виновни, те ще получат до 20 години затвор, глоба от 250 000 долара и ще останат под наблюдение доживотно.

Станете почитател на Класа