Защо днес Италия се справя добре

Целувки само с най-близките, маски и дистанция: Италия бе една от най-силно засегнатите европейски страни от пандемията през пролетта, но днес се справя добре. Новите инфекции са малко.

А за това има три ключови фактора.

 

 

 

Лоредана работи в една пекарна в Рим и се радва, че отново посреща клиенти в магазина. "По време на локдауна беше много мъчително, все още се опитваме да се върнем към нормалността. За всички търговци тази година беше много тежка", казва тя.

Наложеният през пролетта локдаун засегнал тежко пекарната, в която работи Лоредана. Локдаунът през пролетта засегна тежко пекарната. Оборотът паднал с 30%. Сега търговията бавно започва да се съживява, включително и поради все още ниския брой на новозаразените в страната. През последните дни броят им беше под 2000 случая за денонощие. За разлика от Испания, Франция и Великобритания, сякаш Италия засега е пощадена от "втората вълна" на епидемията.

"Нашата страна си извлече поуки. Може би защото бяхме тежко разтърсени от големия брой на смъртните случаи през пролетта. Сега сме по-предпазливи. Понеже бяхме първите, които бяха толкова силно засегнати от пандемията, междувременно знаем кои мерки помагат", казва тя.

Травмата от първата вълна е дълбока

Италия все още държи второто място в Европа по броя на жертвите на Ковид-19. Страната регистрира общо 34 000 смъртни случая, свързани с коронавирус. Единствено във Великобритания жертвите са повече.

Травмата от първата вълна на пандемията още не е отшумяла: повечето италианци стриктно спазват правилото за носене на маски в магазините и обществения транспорт. Дори богомолците по време на служба в катедралата "Свети Петър" в Рим носят предпазни маски. Фирмите пък са задължени да мерят ежедневно температурата на своите служители. Термометърът влиза в употреба дори в магазините за дрехи, а и кафенетата. Целувките за поздрав са разрешени само между най-близки приятели. Италианците, изглежда, вече свикнаха с тези ограничения. Големи протестни демонстрации срещу мерките няма. Днес те са много по-дисциплинирани в това отношение. Повечето хора са доволни от сегашната ситуация.  

В същото време страхът не си е отишъл. Страхът от "втора вълна". Но докато броят на новите инфекции остава сравнително нисък, нещата са поносими, казват минувачи.

Три ключови фактора: дисциплина, повече тестове и почивка у дома

А защо ситуацията в страната сега е относително добра? За това има няколко причини, обяснява проф. Раберто Кауда, директор на Института по инфекциозни болести в болницата "Джемели" в Рим: "По-възрастните хора разбраха колко важни са предпазните мерки. И още нещо: през пролетта просто не се правеха много тестове. Междувременно в Италия се правят по над 100 000 теста дневно. Поради това откриваме и асимптоматичните случаи на зараза, които, както междувременно се разбра, играят важна роля за бързото разпространяване на вируса.".

Епидемиологът добавя и още нещо: че през лятото повечето италианци са си останали у дома и не са пътували в чужбина. Ако броят на новите зарази все пак отново започне да нараства, в Италия вече няма да има толкова много смъртни случаи, както през пролетта, убеден е професорът: "Вече знаем, че кортикостероидите намаляват смъртността. А през пролетта не разполагахме с тази информация", казва той.

Мнозина в Италия се надяват, че най-лошото вече е отминало. Лоредана обаче се страхува от евентуален повторен локдаун. Пред пекарната, в която работи, е поставена голяма табела, която предупреждава, че вътре се влиза само с предпазни маски. А последното изречение гласи: "И който смята, че не е длъжен да спазва това, най-добре да си търси друг магазин.".

Станете почитател на Класа