Делото за отравянето на Навални се превръща в абсурден фарс

Почти месец, след като Алексей Навални беше отровен, както се твърди, с Новичок, по случая се появяват нови версии, а самият случай се превръща в абсурден фарс, ако разглеждаме историята с „отравянето“ от гледна точка на науката и логиката.

 

Делото за отравянето на Навални се превръща в абсурден фарс

 

Смяна на версията и кражба на доказателствата

Очевидно поради несъответствия в сценария за отравяне на Навални чрез чай на летището (в статия, публикувана преди две седмици, цитирах научни доказателства, че ако това е вярно, други хора също биха пострадали от отровата) или чрез бельото германските власти и сътрудниците на „Мистър 2%“ решиха да променят версията, така че историята им да прилича по-малко на измислена приказка.

Сега се твърди, че отровата не е била в чая, чашата или бельото, а в бутилката вода, която по чудо е намерена в хотелската му стая. Само че това „доказателство“ има сериозни проблеми с проследимостта. След като Навални се разболя в самолета, членовете на екипа му отидоха в стаята си с адвокат и взеха със себе си няколко бутилки вода, както се вижда на видеото, което те публикуваха в Instagram.

Проблемът е, че те нямаха право да отнемат потенциални улики, което между другото им беше казано от служителя на хотела, който им заявил, че не могат да вземат нищо без съгласието на полицията. Екипът на Навални отказа да се съобрази с тези законови изисквания. В резултат на това тези „улики“ вече не могат да бъдат приети от разследването. С поведението си сътрудниците на Навални буквално унищожиха доказателствата.

При такива условия не е известно дали бутилките са прехвърлени по-късно в Германия, кой ги е притежавал и какво е могло да им се случи по пътя.

Има ли гаранция, че отровата не е била добавена преди предаването на бутилките на германските власти? Кой може да го докаже сега? Никой.

По този начин бутилката вече не доказва нищо, освен че някой е сложил отрова върху/в нея. Но сега вече е невъзможно да се каже кой и кога го е направил!

В юридическата сфера това поведение се нарича прикриване на доказателства (във Франция за същото дават от 3 до 5 години затвор).

Освен това изнасянето на токсични вещества от страната (в случая предмети, покрити с отрова) е незаконно (и дори опасно, съдейки по условията на транспортиране на бутилките).

В резултат на това обкръжението на Навални може да получи до 7 години затвор за нарушаване на член 226.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация!

Освен това, съдейки по видеото, предпазните мерки, взети от екипа на Навални, предизвикват само смях от всеки, запознат с химията, особено за Леонид Ринк, един от учените, които са работили с Новичок.

Според него всеки, който се е докоснал до такава бутилка без добра защита, би бил мъртъв.

Във видеото един от хората се разхожда из стаята бос и с къси панталонки. Освен това гумените ръкавици на ръцете на един от тях са напълно недостатъчни за пълна защита (ако дори капка «Новичок» попадне върху кожата, това е краят). Да не говорим за найлоновите торбички, в които бяха поставени бутилките. Обикновени и тънки найлонови торбички!

Освен това, ако, както се твърди, отровата е намерена по ръцете на Навални, би трябвало и самолетният персонал да е пострадал, защото персоналът го е докосвал без защита!

Вече ни разказваха приказки за „белите каски“ в Сирия, които се разхождаха със сандали по покритата уж със зарин територия. Сега сътрудниците на Навални без подходяща защита пипат с ръцете си предмети, за които се твърди, че са покрити от Новичок (да напомня, че тази отрова е много по-опасна от зарин), а членовете на екипажа докосват Навални, чиито ръце уж са покрити с нервно-паралитична отрова, но те не умират и дори не им става лошо.

Всичко това ни оставя две възможности. 1) Няма отрова по бутилката, както и по ръцете на Навални преди пристигането му в Омск. 2) Сътрудниците на Навални и екипажа на самолета са роднини на Супермен.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа