Всички говорят за FinCEN и мръсните пари: тук обясняваме накратко

Наркокартели, корумпирани политици и всякакви перачи на пари могат лесно да получат достъп до световния финансов пазар. С помощта на банките, които си затварят очите. "FinCEN Files" разкриват

пътя на мръсните пари.

 

 

 

Години наред банки в целия свят са работели с високорискови клиенти, заобикаляли са мерки срещу прането на пари и са приемали средствата на предполагаеми мафиоти, измамници и санкционирани олигарси. Паричните им преводи са съобщавани на институциите със сериозни закъснения, понякога години по-късно. Сега всичко това излиза на бял свят след съвместно разследване на световни медии, част от Международния консорциум на разследващите журналисти, което е озаглавено "FinCEN Files".

В стотици страници разследването разкрива колко лесно наркокартели, корумпирани политици и всякакви перачи на пари могат да получат достъп до световния финансов пазар. "FinCEN Files" се базира на 2100 сигнала за съмнителна активност при транзакции в размер на 2 трилиона долара. Документите са изтекли от американското министерство на финансите.

Банките са нарушавали собствените си правила

От "FinCEN Files" става ясно, че някои от най-големите финансови компании в света, сред които Deutsche Bank, JP Morgan и HSBC, са печелили, обслужвайки съмнителни клиенти, които вече са били санкционирани от САЩ за пране на пари. 

Банките са нарушавали собствените си правила за борба срещу прането на пари, в това число стандартите за проверка на нови клиенти. Често те не могат да обяснят на кого принадлежат парите, които се съхраняват при тях на името на "кухи" фирми.

Банките не са задължени да прекратяват съмнителните транзакции, но имат тази възможност. Те почти никога не са се възползвали от нея, ако се съди по изтеклата информация от "FinCEN Files". Финансовите институции, опериращи в САЩ, обаче са длъжни да информират Министерството на финансите за съмнителни операции. Според разследването, тази информация е била подавана средно около половин след възникването на съмнение от страна на банките. Понякога е минавало и много повече време.

Deutsche Bank - първа в класацията за мръсните пари

62% от всички сигнали за съмнителни операции, дошли от американското министерство на финансите и документирани от "FinCEN Files", са свързани с Deutsche Bank. Съмнителните операции, извършвани през германската банка, са в размер на 1,3 трилиона долара - а това е повече от половината от стойността на всички съмнителни транзакции, включени в разследването. През 2015 година Deutsche Bank трябваше да плати глоба в размер на 258 милиона долара, защото е нарушавала американските санкции и е извършвала трансфери от името на ирански, либийски, сирийски, мианмарски и судански клиенти в периода 1999-2006 година. "Оттогава прекратихме всякакви сделки с лица от засегнатите държави", заяви тогава говорителката на Deutsche Bank.

Публикациите на Международния консорциум на разследващите журналисти обаче сега разкриват, че и след 2015 година банката е продължила да придвижва средства на съмнителни лица. Например на турско-иранския търговец на злато Реза Зараб, който беше арестуван в САЩ през 2016 година. В отговор на запитване на журналистите, провели разследването, от Deutsche Bank отговарят, че информацията във "FinCEN Files" не е нова за тях и че съмнителните операции са от 2016 година. "Deutsche Bank сега е различна банка", заявяват те.

 

 

Това са най-опасните банки

 

Американската инвестиционна банка Джей Пи Морган е най-значимата и същевременно най-опасна банкова институция. В най-новата класация на 30-те най-значими за глобалната финансова система банки в света Джей Пи Морган е единствената, която се намира в най-рисковата категория. Поради тази причина американската банка трябва да държи в резерв 2,5% повече капитал в сравнение с нормалните банки.

 

Джей Пи Морган

  • Американската инвестиционна банка "Джей Пи Морган" е най-значимата и същевременно най-опасна банкова институция. В най-новата класация на 30-те най-значими за глобалната финансова система банки в света "Джей Пи Морган" е единствената, която се намира в най-рисковата категория. Поради тази причина американската банка трябва да държи в резерв 2,5% повече капитал в сравнение с "нормалните" банки.

Американската Ситигруп, която доскоро бе смятана за не по-маловажна от Джей Пи Морган, се класира този път във втората категория. Банките в тази категория са длъжни да държат в резерв 2% повече капитал в сравнение с нормалните банкови институции.

Ситигруп

  • Американската "Ситигруп", която доскоро бе смятана за не по-маловажна от "Джей Пи Морган", се класира този път във втората категория. Банките в тази категория са длъжни да държат в резерв 2% повече капитал в сравнение с "нормалните" банкови институции.

.В категорията на Ситигруп влизат още Дойче Банк, Bank of America и HSBC. Бордът за финансова стабилност оценява банките не само по тяхната големина, а и по рисковете, които крие бизнесът им. Особено важна е и тяхната омреженост, тъй като именно този фактор е решаващ при определянето на риска за глобалната финансова система.

Дойче Банк

  • В категорията на "Ситигруп" влизат още Дойче Банк, Bank of America и HSBC. Бордът за финансова стабилност оценява банките не само по тяхната големина, а и по рисковете, които крие бизнесът им. Особено важна е и тяхната "омреженост", тъй като именно този фактор е решаващ при определянето на риска за глобалната финансова система.

Миналата година BNP Paribas беше все още във втората категория на потенциалните рискове. Този път френската банка е преместена в по-ниската трета категория. Списъкът на най-значимите и същевременно най-опасни банки на света се актуализира веднъж годишно.

Френската "BNP Paribas"

  • Миналата година "BNP Paribas" беше все още във втората категория на потенциалните рискове. Този път френската банка е преместена в по-ниската трета категория. Списъкът на най-значимите и същевременно най-опасни банки на света се актуализира веднъж годишно.

Заедно с BNP Paribas, в третата категория се нареждат и три китайски банки. Миналата година там фигурираше само една банкова институция от Китай - ICBC. Към нея сега се присъединяват Bank of China и China Construction Bank. Тези две банки и преди са били големи и значими, но сега са очевидно много по-тясно свързани с международната финансова система.

Три китайски банки

  • Заедно с "BNP Paribas", в третата категория се нареждат и три китайски банки. Миналата година там фигурираше само една банкова институция от Китай - ICBC. Към нея сега се присъединяват Bank of China и China Construction Bank. Тези две банки и преди са били големи и значими, но сега са очевидно много по-тясно свързани с международната финансова система.

През изминалата година Credit Suisse вече не е била чак толкова важна за световната финансова система. Затова швейцарската банка се нарежда този път в категорията на банковите институции, които поддържат най-ниските капиталови резерви - само с 1% повече, отколкото обикновените банки.

Credit Suisse

  • През изминалата година Credit Suisse вече не е била чак толкова важна за световната финансова система. Затова швейцарската банка се нарежда този път в категорията на банковите институции, които поддържат най-ниските капиталови резерви - само с 1% повече, отколкото "обикновените" банки.

В същата категория се класира и основният съперник на Credit Suisse - UBS. В тазгодишния списък на Борда за финансова стабилност откриваме и една банка, която досега не е влизала в класацията - Royal Bank of Canada. Канадската банка измества френската BPCE.

И съперникът UBS

  • В същата категория се класира и основният съперник на Credit Suisse - UBS. В тазгодишния списък на Борда за финансова стабилност откриваме и една банка, която досега не е влизала в класацията - Royal Bank of Canada. Канадската банка измества френската BPCE.

Станете почитател на Класа