Путин: "За първи път в историята Русия разполага с най-модерните оръжия, които никой няма"

Руският президент Владимир Путин заяви в събота: „За първи път в съвременната история„ нашата страна разполага с най-модерните оръжия, оръжия, които никой друг няма".


По случай Деня на оръжейника президентът проведе видеоконференция с дизайнера на космическите и ракетни технологии Герберт Йефремов.


По време на срещата Путин разкри, че Ефремов стои зад разработването на руската хиперзвукова ракета "Авангард", плъзгаща се бойна глава, способна да достигне скорост 27 Мах (повече от 30 000 километра в час) и да премине през всеки противоракетен щит.


Президентът припомни, че „оттеглянето на САЩ през 2002 г. от Договора за противобалистични ракети (ПРО) принуди Русия да започне да разработва хиперзвуково оръжие".


„Трябваше да създадем тези оръжия в отговор на американското разполагане на стратегическа система за противоракетна отбрана, която в бъдеще щеше да бъде способна да неутрализира и обезсили пълния ни ядрен потенциал", подчерта Путин и добави, че благодарение на Ефремов и неговите колеги това не се е случило.


„В съвременните обстоятелства за нашата страна реализацията на неговата идея несъмнено е сравнима с тази на ядрените и ракетни проекти на Съветския съюз", подчерта Путин, обръщайки се към дизайнера.


Президентът също така посочи, че "в продължение на десетилетия Русия трябваше да поеме ролята на изоставащ, що се отнася до ядрените оръжия, стратегическата авиация на далечни разстояния и междуконтиненталните ракетни технологии".


Според Путин това е поставило страната в много трудна и дори опасна ситуация. "Всъщност имаше моменти, когато ни заплашваха, но не трябваше да реагираме и тази ситуация нарушаваше стратегическия баланс" каза президентът.


„Сега за първи път в съвременната ни история Русия притежава най-модерните видове оръжия, които далеч надхвърлят по сила, мощ, скорост и точност всичко, което е съществувало и съществува днес", каза Путин, подчертавайки, че поне засега „никой в света няма тези оръжия".

Станете почитател на Класа