„Москва никога няма да участва в съюзи срещу трети страни“

Москва няма да се присъедини към никоя коалиция срещу Китай или срещу друга държава и счита за контрапродуктивно, че Вашингтон оказва натиск върху Пекин да се присъедини към преговорите за ново споразумение за стратегически контрол на въоръженията с Русия", заяви руският посланик в САЩ, Анатоли Антонов.


"За съжаление Вашингтон насърчава антикитайските настроения и отношенията му с регионалните азиатско-тихоокеански страни се основават на подкрепата им за този подход", каза руският дипломат в интервю за японския вестник Nikkei. "Русия от своя страна никога няма да участва в коалиции срещу трети страни, включително и Китай", каза той.


Забележките на Антонов съвпадат с увеличаването на американското сътрудничество в областта на сигурността с Австралия, Япония и Индия - на които Русия планира да достави първите комплекси от своите системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2021 г. - рамка на неформалния стратегически форум Четириъгълен диалог за сигурност, известен като Quad.


В края на август съветникът по администрацията на Тръмп Робърт О'Брайън разкритикува "много твърдото и агресивно поведение на Китай ", като обяви, че планира да се срещне с колегите си на форума на Хавай през октомври. Той добави, че държавният секретар Майк Помпео ще проведе разговори на високо ниво със своите партньори от Quad през септември или октомври, съобщава Ройтерс.


Запитан за стратегията на Quad, насочена към "свободен и отворен Индо-Тихи океан", Антонов посочи, че не смята за прозрачен проект, който е "затворен за много страни и дори за цели региони".


Що се отнася до искането на Вашингтон да включи Китай в Договора за стратегическо намаляване на въоръженията (СТАРТ III) с цел удължаване на двустранното споразумение, руският дипломат заяви, че "принуждаването на някого да участва в дискусии е контрапродуктивен подход".


Китай многократно е заявявал, че макар да подкрепя диалога за удължаването на СТАРТ, предвид важността му за глобалната стратегическа стабилност, той „няма намерение да участва с Москва и Вашингтон в т. нар. Тристранни преговори за контрол на оръжията".


Договорът START III, който изтича през февруари 2021 г., е последният от двустранните инструменти в областта на стратегическия контрол над въоръженията, който остава в сила между Москва и Вашингтон. Договорът за ядрените сили със среден и малък обсег (INF) беше официално отменен на 2 август 2019 г. по инициатива на администрацията на Тръмп.

Станете почитател на Класа