Гутериш: Пандемията върна световното развитие с 25 години

Пандемията на коронавирус върна международната общност назад с 25 години в търсене на инструменти за справяне с някои от най-важните проблеми в света, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в интервю за британския канал Sky News.


„Истината е, че всички постижения в изкореняването на бедността, изкореняването на глада и целия този напредък в много други аспекти в целия свят, са под въпрос", каза дилпоматът.


"В някои отношения се връщаме назад с 25 години", продължи генералният секретар. Във връзка с това той подчерта необходимостта „всички страни да удвоят усилията и да гарантират, че всички ресурси се прилагат в съответствие с целите за устойчиво развитие".


В допълнение, шефът на ООН посочи, че са необходими допълнителни 35 000 милиона долара за Световната здравна организация (СЗО) - заедно с 3 000 милиона, отпуснати до момента - за подпомагане на програмата й за отговор на covid-19. 15 000 милиона от тези средства са необходими през следващите три месеца, припомни той.


Антониу Гутериш направи тези забележки в навечерието на премиерата на 30-минутен филм, озаглавен „Обединените нации: Спешни решения за спешни времена", който започна да се излъчва в събота от 13:00 GMT в канала на агенцията в YouTube.


Проектът, който отбелязва 75-годишнината на ООН и петте години от установяването на целите за устойчиво развитие, насърчава действия за справяне с най-важните проблеми в света и има подкрепата на голям брой известни личности, като Бионсе, носителка на няколко Грами, и активистката Малала Юсафзай, носител на Нобелова награда за мир през 2014 г., посочва изявление на организацията.


Във връзка с целите на ООН, от дискриминацията по пол до изменението на климата, през проблема с правата на човека, Гутериш съжалява, че те са "драматично дерайлирали поради пандемията covid-19."

Станете почитател на Класа