Русия стана съдия в Близкия Изток

След операцията в Сирия Русия се превърна в един от ключовите играчи в Близкия изток. В наскоро публикуваната си книга „Путин Арабски“ Роланд Ломбарди обяснява защо Путин, неговите съветници и дипломати винаги са на крачка пред американците и особено пред европейците.

 

"Путин Арабски": Русия стана съдия в Близкия Изток

 

След пряката си намеса във войната в Сирия през септември 2015 г. в подкрепа на режима в Дамаск, Русия се превърна в една от ключовите сили в Близкия изток. Всички основни играчи в региона (Иран, Израел, Турция, Египет и дори Саудитска Арабия) все повече обръщат поглед към Москва.

Изглежда Владимир Путин наистина стана новият магистрат в региона.

Това беше темата на разговора между Александра дел Вал и Роланд Ломбарди, геополитолог, доктор на историческите науки, специалист по съвременна история на арабския свят, както и редактор и геополитически наблюдател на сайта GlobalGeoNews.

Роланд Ломбарди често публикува в националната и чуждестранната преса и се смята за един от най-проницателните експерти по проблемите на Близкия изток. Той беше един от малкото, които още през 2013 г. заявиха, че Русия ще се намеси в конфликта, за да подкрепи Асад, че руската политика в Сирия и Близкия изток ще бъде успешна и най-важното, че това ще отбележи гръмкото завръщане на Русия на световната сцена.

Ломбарди: Путин наистина е бивш полковник от КГБ. Дори по време на Студената война да е служил в ГДР, той е бил отлично обучен от тайните служби по въпросите на международните отношения. И като цяло, за разлика от Запада, където темите като история и география често се пренебрегват, руснаците (следвайки примера на своя президент, който е запален по тази наука) винаги имат под ръка картата на света и с охота поглеждат там.

По този начин това са хора, които мислят в „планетарен“ мащаб, притежаващи изключителни езикови способности, които изучават истинския ред на нещата и света такъв, какъвто е, без никакви догми и идеология, получавайки образование в най-добрите институти и училища на планетата, наследявайки блестящия багаж на съветското образование, като Института по ориенталистика (основан през 18 век), Московския държавен институт за международни отношения или Военната академия на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (бившата Академия «М. В. Фрунзе»).

В Русия няма национални административни школи, което означава, че няма фабрика за производство на откъснати от земята технократи. По този начин целият управляващ руски елит беше обучен в най-добрите аналитични и изследователски центрове (това са Сергей Лавров, Михаил Богданов, заместник-външен министър и специален представител на президента Путин за Близкия изток и, разбира се, изключителният ориенталист Евгений Примаков, който остана съветник на Путин до смъртта си през 2015 г. и неговият ученик, изключителният учен и настоящ директор на Института за източни изследвания Виталий Наумкин, който участва активно в преговорите между Русия и всички страни в сирийския конфликт).

Руснаците винаги обръщат дължимото внимание на прогнозирането. Руските експерти изграждат сценарий след сценарий, като вземат предвид всички възможни ситуации и стратегии с цялата си предвидливост и проницателност.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа