Църквите на аяуаска - халюцинации, чудодейно лечение и хиляди привърженици по света

Анджела Мъри решава да опита аяуаска като последен възможен изход преди планираното от нея самоубийство.

Жената от Флорида се бори с посттравматично стресово разстройство в продължение на години, след като съпругът ѝ отнема живота си заедно с този на дъщеря им през 2008 г., пише Insider. Мъри не успява да се възстанови от травмата и вече повече от 10 години търси различни начини да продължи напред.

Последното, на което се натъква, е статия за аяуаска - растение от Амазонка, популярно с психеделичния си ефект и предполагаемите лечебни свойства, споделена в група за взаимопомощ на ветерани от войната.

Историята на жената е и фокус в новата поредица на Netflix със заглавие (Un)Well, която следи с камера нейните преживявания в аяуаска църквата Soul Quest в Орландо. Епизодите обаче не насочват обектив само към един човек и екипът пътува до корените на растението в Перу, където местните племена го използват за халюциногенна отвара в продължение на хилядолетия.

Древната медицина обаче през последните години си е пробила път и в западната култура. Движения като Soul Quest се появяват не само в САЩ, но и в Европа, а към тях се стичат хиляди туристи, които търсят духовно просветление или терапия.

Така например към днешна дата в Канада има общо шест легални църкви, в които е позволена употребата на чая, съдържащ DMT - един от най-силните природни халюциногени, който по принцип е забранен в страната, както и в САЩ.

Неговата структура е доста подобна на тази на невротрансмитера серотонин, който създава в мозъка ни усещането за щастие. Обикновено чревните ензими го разграждат, преди дори да можете да усетите този ефект, но в случая с аяуаската това не се случва, което предизвиква и хаос в храносмилателната ви система.

Ето защо и повечето хора повръщат (или "се пречистват") след неговата консумация, а след като гаденето отшуми, получават силни живи халюцинации, подобни на осъзнатите сънища, които могат да продължат няколко часа.

 

 

 

 

Освен това аяуаската намалява активността в мозъчните центрове, свързани с чувството за самоидентичност, което вероятно обяснява и усещането за трансформация на личността, за която потребителите разказват.

Всичко това обяснява и твърденията на много хора, че аяуаската им е помогнала да преодолеят травми и нелечими състояния, но научните доказателства за това са ограничени.

Мъри например разказва, че по време на втората си церемония с чая е чула глас, който ѝ казва "загуби вече достатъчно", а това е довело до промяна на разбирането ѝ за преживяната травма.

Хора като нея вярват, че единствено тя може да помогне за лечение на състояния като депресия, но научените доказателства по темата са ограничени.

Едно канадско проучване от 2013 г. например проследява 12 души в местна общност в Британска Колумбия, докато те участват в лечение, включващо използването на аяуаска.

Изследователите установяват, че терапията може да има потенциални ползи за хората, борещи се с наркомания и че "няма доказателства за вреди, свързани с прилагането на аяуаска в контролиран церемониален контекст".

Ако обаче попитате родителите на Брандън Бегли, те няма да са съгласни с тези твърдения.

22-годишният мъж умира след церемония с аяуаска в същата църква Soul Quest в Орландо. Според аутопсията причината за смъртта обаче не се крие точно в билката, а в прекомерната консумация на вода, променила фатално нивата на натрий в тялото на Бегли.

Този случай също е фокус в поредицата на Netflix, която не пропуска да отбележи още и противоречивите практики в тези спиритуални "църкви", които взимат по 899 долара за 3-дневен "ритрийт" с две церемонии с аяуаска. Допълнителна церемония струва още 150 долара.

В България подобни церемонии не са легални, затова когато се случват, е скрито от погледа на широката общественост.

Аяуаската според законодателството ни е наркотик, което също така означава, че научните изследвания върху ефектите ѝ също са под запор. И все пак, ако някои хора прибягват към нея за лечение на подобни състояния, то поне науката трябва да ѝ обърне по-сериозно внимание.

Станете почитател на Класа