Русия поиска Вашингтон да обясни дали САЩ подпомагат терористични атаки срещу кримчани

Посолството на Русия в САЩ поиска разяснения, след като неназован американски служител беше цитиран в доклад, посочваш, че американските сили предоставят оръжие на бойни подразделения в Крим, когато започват атаки срещу руските войски.


Посолството заяви, че се е отнесло със „сериозна загриженост" към доклада, публикуван в социалната мрежа в четвъртък, като моли Вашингтон да предостави допълнителни подробности дали американски оръжия се предават на украински бойци, извършващи тайни операции в Крим.


„Неназованите американски служители говорят за подкрепата на страната си за терористични дейности в трети страни. В този случай те говорят конкретно за Русия ", заяви посолството във Facebook.


„Ако е вярно ... ние искаме от страна на САЩ да изяснят дали Вашингтон пряко или косвено е улеснил СБУ [украинските служби за сигурност] при организирането на терористични атаки срещу народа на Крим".


Публикуван в NBC News в понеделник, въпросният доклад се концентрира върху твърденията, че „Москва е платила щедро на бойци талибани, които са убивали американски войски в Афганистан", твърдение, което се появи за пръв път в Ню Йорк Таймс през юни.


Но освен това, заровено в 12-ия абзац на статията, анонимен служител е цитиран да казва, че американското разузнаване е приело, че съществува „програма за награди, тъй като смята, че това е пропорционален отговор на американското въоръжаване на украински части, борещи се с руските сили в Крим. "


Въпреки че Вашингтон открито е предоставил на Киев десетки милиони долари оръжия и други военни съоръжения само през 2020 г., администрацията на Доналд Тръмп никога не е обсъждала подкрепа за военни операции срещу руските сили в Крим.


Полуостровът стана част от Русия през 2014 г. след референдум, на който 95% от избирателите в Крим подкрепиха обединението, като избирателната активност надхвърли 80%. Това беше предизвикано от свалянето на украинския президент Виктор Янукович от опозиционни сили, подкрепени от Вашингтон - някои, като батальона „Азов", свързани с твърдо крайнодесни екстремисти.


Известен като „Евромайдан", проевропейските протести в Киев предизвикаха размирици в рускоезичните анклави в Украйна, а именно източен Донбас и полуостров Крим на юг, с разгорещени протести срещу новоинсталираното правителство. В крайна сметка кримчаните гласуваха да се съберат с Русия на референдум през март 2014 г. и докато резултатът от гласуването беше силно оспорван от Вашингтон и европейските му съюзници, тогава западните избирателни агенции Pew и Gallup потвърдиха, че „значително мнозинство от жителите подкрепят обединението и смятат, че референдумът е свободен и честен".

Станете почитател на Класа