НАТО няма такава машина

Специалстите не обърнаха внивание на БМП Т-15 «Армата», макар тя по коренен начин да се отрличава от своите предшественици. «Армата» е по-добре адаптирана към реалностите на съвременния бой в Близкия Изток и в Източна Европа, притежавайки по-съвършени показатели на оцеляване, отколкото най-близките й аналози в САЩ и НАТО.

 

Руската БМП Т-15 «Армата» е сила, НАТО няма такава машина

 

Въпреки че и двете машини, T-14 и T-15, са построени на универсалната верижна платформа на «Армата», основният боен танк T-14 е постоянно в центъра на вниманието благодарение на най-новите си модификации, които позволяват дистанционно управление на машината и дори поради факта, че един от тях беше унищожен в Сирия. Много по-малко обаче се говори за бойната бронирана машина за пехотата Т-15, която може да се превърне във важен компонент на въоръжението на руската армия.

ТБМП Т-15 може дори да окаже такова влияние на руската армия, както нейния тежък събрат от семейството «Армата».

Бойната машина за пехота Т-15 е създадена главно за транспортиране на личен състав; тя побира щурмова сила от девет души и трима членове на екипажа.

Това обаче не е съвсем бронетранспортьор, като американския бронетранспортьор M113 от Студената война или по-модерната бронирана многофункционална машина (AMPV).

Но това също не е съвсем и модернизираната бронирана пехотна бойна машина като БМП-3M, която е последната модификация на платформата, създадена в началото на 60-те години.

Това превозно средство се намира приблизително между БТР и БМП.

В НАТО няма нито една бойна машина, която да може да се сравни с ТБМП Т-15.

Ключовата дума тук е «тежък».

Като машина за транспортиране на личен състав, Т-15 е изключително тежък — с маса от 48 тона, той всъщност е по-тежък от всеки друг руски танк, с изключение на Т-14.

За разлика от истинския танк на платформата Армата, ТБМП Т-15 е оборудван с дистанционно управляван боен модул (ДУБМ) Бумеранг-БM, който представлява компактна кула, разположена в задната част на танка, с двигател, разположен в носовата част на корпуса.

Това дава допълнителното предимство, защото двигателят покрива екипажа и десантчиците, когато машината бива обстрелвана отпред.

Основното въоръжение на платформата е 30 мм автоматично оръдие 2А42, проектирано от Шипунов. Също така се използват две двойни пускови установки ПТРК «Корнет» и 7,62 мм картечница ПКМТ.

Самонасочващите се ракети, изстрелвани на принципа «изстреляй и забрави», могат да поразяват бронирани комплекси и такива с активна защита.

Те използват автоматизирана система за търсене и проследяване на цели, което дава възможност пет пъти да се увеличи вероятността за точно попадение в целта на разстояние от 150 до 10 хиляди метра.

Благодарение на комбинираното въоръжение и системата за самонасочване на ракетите, T-15 е способен да стреля едновременно по няколко цели.

Т-15 може да носи общо бойни комплекти от 500 снаряда, в това число 160 бронебойни и 340 осколъчно-фугасни.

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа