Русия не изключи закъснения в изпълнението на „Северен поток 2“

Постоянният представител на Русия при ЕС Владимир Чижов изрази мнение, че изпълнението на проекта "Северен поток 2" ще продължи под заплахата от санкции срещу Русия поради ситуацията с Алексей Навални, но не са изключени и някои забавяния.

„Мисля, че [проектът за изграждане на газопровода „Северен поток 2“] ще издържи [натиск от страна на опонентите си], въпреки че не изключвам някои забавяния [при изпълнението на проекта]“, цитира ТАСС отговора на Чижов на въпрос на телевизионния водещ Владимир Соловьов в ефира на YouTube канала "Соловьов на живо".

Чижов отбеляза, че дискусията около изграждането на газопровода "Северен поток 2" не е част от общата европейска програма.

„Фактът, че този проект продължи да се изпълнява, беше до голяма степен резултат от активната позиция на германското правителство и обективния интерес на Германия от газовия поток“, добави постоянният представител на Русия към ЕС.

Чижов също изрази съмнение, че евентуалните санкции на ЕС поради инцидента с Навални могат да повлияят на участието на Русия в системата за международно уреждане SWIFT. „Не мисля така. Във всеки случай, ако атаката срещу SWIFT продължи, тя ще дойде от Вашингтон, а не от Брюксел “, каза дипломатът.

Според Чижов възможните санкции на ЕС срещу Русия "не са въпрос на утре". „Мисля, че този въпрос все още ще бъде обект на достатъчно <...> съществени вътрешни дискусии“, заяви постоянният представител на Русия при ЕС.

Ден преди това Кремъл призова да не се споменава „Северен поток 2“ в контекста на политизацията, тъй като този взаимноизгоден търговски проект е в интерес както на Русия, така и на ЕС.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "Северен поток 2" ще бъде завършен въпреки заплахата от санкции на САЩ. Тя също се обяви срещу екстериториалните санкции на САЩ. Германското външно   министерство  нарече  екстериториалните санкции на САЩ срещу "Северен поток 2" груба намеса в суверенитета на ЕС.

През юли бившият германски канцлер, председател на борда на директорите на "Роснефт" и ръководител на комитета на акционерите на Nord Stream AG Герхард Шрьодер нарече предстоящите американски санкции срещу " Северен поток 2" умишлено прекратяване на трансатлантическото партньорство и атака срещу европейската икономика.

През юни Европейската комисия се противопостави на „налагането на санкции срещу компании от ЕС, които правят легитимен бизнес“.

 

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа