"Това е Cambridge Analytica на стероиди" - голямото китайско изтичане на лични данни

Над 2,4 млн. души, включително политици и известни личности, са засегнати от нов масов теч на данни онлайн. За него е отговорна китайската технологична компания Zhenhua Data, за която се смята, че е използвана като фронт на китайското разузнаване, съобщават ABC и "Гардиън".

Според aнализатор, цитиран от телевизия ABC, тук става въпрос за "Cambridge Analytica на стероиди" - база данни, която многократно надвишава теча от информация от Facebook, използван от британската компания за изготвяне на персонализирани рекламни стратегии за президентските избори в САЩ.

Китайската компания е събирала лични данни, включително дати на раждане, адреси, семейно положение, снимки, профили в социални мрежи и други.

Към момента е сигурно, че сред пострадалите има дипломати, държавни служители, висши военни, политици, софтуерни милиардери, академици, банкови шефове, журналисти, адвокати и дори премиерите на Великобритания и на Австралия - Борис Джонсън и Скот Морисън, както и някои кралски особи.

Австралийската компания Internet 2.0, специализирана в сферата на киберсигурността, чиито клиенти са правителствата на САЩ и Австралия, съобщи, че е успяла да възстанови информацията за около 250 000 души от изтеклите бази данни, включително за 52 000 американци, 35 000 австралийци и близо 10 000 британци.

Повечето информация, събрана от Zhenhua, е публично достояние, включително адреси, дати на раждане, семейно положение, профили социални медии и т.н. Затова се смята, че тя е взета от някои популярни социални медийни платформи като Twitter, Facebook или LinkedIn.

Около 20% от възстановената информация обаче не е била публично достояние, което означава, че може да е била събрана от даркнет или чрез хакерски атаки.

Робърт Потър, главен изпълнителен директор на Internet 2.0, коментира, че Zhenhua Data събира данни от различни страни и ги изпраща обратно на сървър в Китай. Изпратената информация е разделена по тематичен признак - например военни, политици, университетски преподаватели, бази данни за интелектуална собственост и патенти. С това вероятно се цели да се помогне на китайските разузнавателни агенции да се съсредоточат върху конкретни лица или теми, които им представляват особен интерес.

Ако Cambridge Analytica представляваше сериозно притеснение заради самата възможност за изтичане на данни от социалните медии, както и за това за какво точно могат да бъдат използвани те - за манипулация на общественото мнение и провеждане на микропропаганда, то сега ситуацията е малко по-различна.

Самата компания Zhenhua Data е пряко свързана с китайските разузнавателни служби, а официални клиенти са ѝ Народната освободителна армия и Китайската комунистическа партия.

Професор Крис Болдинг, американски академик, който е работил в китайския Пекински университет до 2018 г., е видял част от изтеклата база данни. Според него това е продължение на съществуващите вече усилия на Китай да изгради масова система за следене - както на държавно ниво, така и на международно.

Изтеклите данни повдигат допълнителни въпроси за мащаба на тези усилия, както и това докъде се разпростират разузнавателните операции на китайските служби.

"Границата между държавното и частното наблюдение в дигиталната ера е неясна. При авторитарно управление тя не съществува", казва пред "Гардиън" д-р Зак Роджърс от университета Флиндърс в Южна Австралия. Според него събираната информация най-вероятно е насочена към изграждане на мащабна информационна база данни за операциите на китайското разузнаване.

По думите на Роджърс дълбоко лична и подробна информация за физическите лица се разпространява свободно в интернет.

"Когато се агломерират, тези данни отварят безброй възможности за провеждане на дейности за целенасочено въздействие, ако възникне необходимост... Това може да включва дезинформация и разпространяване на невярна информация, създаване на deepfake, директно изнудване и общо замъгляване на информационната среда, където демокрацията действа", обяснява още той.

Според Саманта Хофман, анализатор от Киберцентъра на Австралийския институт за стратегическа политика, всички тези усилия на китайските компании се координират съобразно стратегическите нужди на страната.

"Това, което се случва, е, че Китайската народна република и базираните в КНР компании участват в глобално събиране на данни, за да подпомогнат китайската държава в различни аспекти - независимо дали става въпрос за нещо във военен план, държавна пропаганда или въпроси на сигурността", коментира тя. 

Според Хофман това колко несигурни всъщност са личните данни на хората, независимо дали става въпрос за политик, или за обикновен онлайн потребител, е друг повод за тревога.

"Има много компании, които правят подобни неща. Едно нещо, което изпъква на преден план, е колко несигурни са много подобни бази данни. Това има свои последици по отношение на защитата на неприкосновеността на личния живот, както и доколко използваеми са данните", допълва още експертът.

 

Станете почитател на Класа