Западът очаква завръщането на Лукашенко в неговите обятия

Беларуските власти говорят за касапницата, което западните държави са устроили срещу тях. Всъщност Европейският съюз и САЩ влязоха в безизходица с официален Минск. Резултатите от изборите не се признават, Александър Лукашенко не се счита за легитимен президент и заплашват да наложат санкции. Но наистина ли Западът ще скъса отношенията с Лукашенко?

"Дипломатическа касапница на най-високо ниво." По този начин президентът на Беларус Александър Лукашенко нарече натиска, който съседните държави му оказват. И касапницата наистина е налице - но не дипломатическа, а информационна. Европейските и американските медии от всички цветове очернят Александър Лукашенко, призовават за защита на беларуската опозиция и рисуват цветисти картини от протестни митинги - снимки на мили, добри хора, които пренебрегват заплахите за уволнение, побои и затвор и излязоха, за да свалят диктатора.

Това не е натиск, а именно касапница. Проправителственото белоруско съдържание напълно липсва в западните медии, а позицията за Лукашенко (или по-точно позицията на Лукашенко) се излъчва само от руските издания, излъчващи се на чужди езици. Тези същите, които Батька в по-добри за себе си години безпощадно натиска и преследва.

Дежа-вю

Що се отнася до дипломатическия фронт, там няма касапница. Да, политиците от ЕС критикуват съмнителните избори, потъпкването на протестите и не признават Александър Лукашенко за президент на Беларус. Освен това те не се признават както на ниво национални държави, така и чрез паневропейски институции - включително Европейския парламент. Освен това европейските бюрократи съставят списък с белоруски чиновници и служители на силите за сигурност, на които ще бъде забранено влизането в страните-членки на ЕС. И накрая, Брюксел ще отпусне няколко десетки милиона евро в подкрепа на белоруската опозиция.

Всички приети сега санкции и мерки обаче не надвишават (а понякога дори изглеждат много по-слаби) тези, които Западът предприе след изборите през 2010 и 2015 г. в Беларус. Изборите, където мащабът на предполагаемата измама, броят на протестиращите, които излязоха на улицата, и нивото на насилие, използвано от властите, бяха в пъти по-слаби в сравнение с 2020 г. Тогава победата на Лукашенко също не беше призната, нарекоха го нелегитимен президент и диктатор - но продължиха да водят бизнес с него и дори се опитаха да нормализират отношенията. Дори сега служители в Берлин казват, че Европа не признава Лукашенко за президент, но Европейският съюз все пак ще трябва да работи с Батька.

Впечатлението е, че ЕС умишлено се отказва от изострящите положението мерки. Той не придружава демонстративните си действия нито с отзоваването на посланици, а още повече със скъсване на дипломатическите отношения, или секторни санкции срещу беларуската икономика, или с военно-дипломатически мерки в подкрепа на белоруската опозиция. Нито Европа, нито САЩ не пресичат или дори не се доближават до „червените линии“. Например, те не създават „Мински Гуайдо“.

Така правителството на Латвия публично отказа да признае Светлана Тихановская за победител в президентските избори. Външният министър на тази балтийска страна Едгар Ринкявичус обясни, че „има само информация, че са извършени мащабни фалшификации“, а той не знае реалните резултати от изборите.

Ние вярваме в Батька

Какви са причините за тази реакция? Те са в обречеността, страха и изкушението.

Сега мнозина правят паралели между Украйна-2014 и Беларус-2020. На Майдана ЕС действаше много активно - чак до директното изнудване на Виктор Янукович, защото смяташе, че украинското правителство е обречено. Липсваше му единство, политическа воля и дори желание по някакъв начин да се противопоставят на протеста. Всички добре си спомнят как "Беркут" гонеше майданците до границата на палатковия им лагер, след което по заповед се обръщаше, за да могат протестиращите отново да окупират улиците на Киев.

В Беларус обаче протестът изглежда обречен, действа без лидери, без спонсориране от олигарси, без покриване от част от силите за сигурност и дори без програма за действие. Лукашенко, за разлика от Янукович, показа политическа воля и също така почти напълно контролира националните елити. В тази ситуация активните дипломатически действия биха били загуба на ресурси.

Не само загуба на ресурси, но и може да станат опасни. Страхът от ответни стъпки от Москва също пречи на активните инвестиции в белоруския протест.

Като използва Украйна-2014 като пример, Русия показа на онези, които са забравили уроците от Грузия-2008, че Кремъл е готов да защитава своите интереси в постсъветското пространство с всякакви средства, включително с използване на сила. И това няма да позволи на Запада да се разгърне в Беларус, което е в пъти по-важен за Руската федерация, отколкото Украйна и Грузия взети заедно. На 27 август президентът Путин вече заяви готовността си да изпрати руски служители по сигурността, за да помогне на своите беларуски колеги „ако е необходимо“. Което може да възникне, ако например външни сили подтикнат белоруските протестиращи към опит за завземане на властта със сила.

Европа не може да играе такъв дипломатически покер и да реагира чрез повишаване на залозите. За това ЕС няма нито „средства“ (под формата на армия или свободни пари), нито колективна воля (а процесът на вземане на решения в ЕС е точно колективен и отчита позицията на всички държави-членки, следователно окончателните решения не са нито бързи, нито решителни), нито желание да поемам рискове.

И накрая, на желанието да се рискува пречи изкушението. Западът е убеден (или наистина иска да повярва), че победилият Лукашенко така или иначе ще се приближи до Европейския съюз. За пари, за пазара и накрая, за нормализиране на отношенията за балансиране на Русия (чиито позиции в Беларус само се засилиха в резултат на тази криза и на която Лукашенко изобщо не е благодарен, че го спаси).

Ето защо германците настоятелно призовават да съставят много внимателно санкционните списъци. „Самият Лукашенко не трябва да бъде в списъка. Много държави от ЕС, включително германското правителство, се опасяваха, че подобен ход ще го отведе в обятията на Владимир Путин. Лукашенко многократно се е дистанцирал от Москва в миналото “, пише германският вестник „Шпигел“.

Самият Лукашенко прави всичко възможно да подкрепи тази вяра в западните си партньори. Посланиците на балтийските държави, Полша и други европейски държави не са експулсирани, посолствата не са затворени, а външният министър Владимир Макей (символ на прозападния курс на Беларус) не само не е освободен от поста си, но с одобрението на Лукашенко благодари на САЩ, които не признаха резултатите от изборите, за „подкрепа на белоруския суверенитет“.

Без съмнение Лукашенко ще направи толкова, колкото Европейският съюз и Москва, уморени от подобен цикъл, ще му позволят. И когато той (или неговият заместник) трябва да вземе решение и най-накрая да започне задълбочаване на интеграцията с Русия, тогава и едва тогава Западът ще покаже на беларуските власти какво е истинска касапница.

 

Кеворк Мирзаян   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа